Proč jste nás vyvedli z Egypta?! / Why did you bring us out of Egypt? Nm 21:5 (Num21,5) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

Skořicový závin - aneb. zabalená skořice

skořičák - pochoutka nejen na svátky, ale i na cesty

z knihy Recepty na vánoční cukroví,

Co je třeba si připravit: 

Na těsto Na náplň
  • 500 g mouky (hladká nebo polohrubá)
  • 100 g cukru
  • sůl (menší rovná lžička)
  • 100 g tuku (např. Hery)
  • 1-2 vejce
  • mléko
  • 30 g droždí čerstvé
    (možno i sušené - množství mouky určené na sáčku)
  • Trochu hrubé mouky na ev. vysypání formy (pokud závin chceme péci ve formě)
  • skořice (ca 1/4 pytlíčku)
  • cukr (ca 200 g)

  • event. strouhaný perník (nebo sušenky)
  • event. rozinky
  • event. kakao
  • event. moučkový cukr

Pracovní postup v kostce - pro pokročilé:

Připravíme kvásek a vypracujeme středně tuhé těsto, necháme vykynout, vyválíme 2 placky. Posypeme rovnoměrně náplní, (do skořicové můžeme přidat rozinky) a zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a pomalu pečeme asi 30 minut. Stočené naplněné těsto můžeme také péci i v bábovkové nebo chlebíčkové formě.

Pracovní postup pro začátečníky "krok za krokem":

  1. Mouku (hladkou nebo polohrubou, i smíchanou) v míse promícháme s cukrem a solí.
  2. Z čerstvého droždí si připravíme kvásek: v hrnečku mírně nahřejeme asi 2-3 velké lžíce mléka, přidáme špetku cukru, zamícháme a do vlažného rozdrobíme čerstvé droždí, rozmícháme lžičkou a necháme u mírného tepla vykynout (ca 10 -15 min). Po vykynutí nalijeme do směsi mouky a cukru a mírně zamícháme. /Menší a nenáročná práce je s droždím sušeným, které (v patřičném množství, určeném na sáčku, ale raději o něco víc, protože hůř kyne) jen nasypeme do mouky hned na začátku postupu , když ji promícháváme se solí a cukrem./
  3. Tuk rozpustíme a ne moc teplý vlijeme do důlku v mouce.
  4. Nakonec v hrnečku vlahého mléka (ne studené, např. pokojová teplota) rozkvedláme vejce a vlijeme do směsi v míse. Vše promícháme a pokud se těsto špatně spojuje, přidáme po troškách další mléko. Těsto musí být středně tuhé, aby se dalo zpracovávat válečkem.
  5. Necháme vykynout (doba je různá, u topení kyne rychleji, jinde pomaleji, těsto by se mělo asi tak zdvojnásobit, doba cca 1 hod.).
  6. Rozdělíme ho na dva díly. Oba rozválíme válečkem na placku a posypeme náplní.
  7. Pak stočíme (jako závin) a pečlivě, zvláště na koncích spojíme, aby případnými otvory náplň nevytékala, přeneseme na plech buď vymazaný tukem nebo na pečící papír. Hotové záviny potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme pomalu (asi při 150°) přibližně 30-45 minut, podle druhu trouby. Nesmí být moc tmavé, světlé jsou vláčnější.
  8. Závin lze také vložit do bábovkové nebo chlebíčkové formy, vytřené tukem a vysypané hrubou moukou. Zvláště vhodné je to v případě, kdy je těsto hodně měkké a nedrželo by formu závinu.
  9. Zda je závin dobře propečený i zevnitř vyzkoušíme píchnutím špejlí. Pokud na špejli nezůstanou stopy těsta, je závin upečený.
  10. Pokud použijeme jako náplň skořici, lze udělat koláčky tak, že pokrájíme syrový stočený závin (jako kdyby byl upečený )a klademe na plech jako koláčky. Po upečení je můžeme polít polevou,, kterou vyrobíme v misce (lžíce vařící vody a 2 lžíce moučkového cukru rozmícháme vařečkou) a nalijeme na upečené koláčky.

Náplně:

  • Skořice rozmíchaná s cukrem, příp.i se strouhaným perníkem (aby náplň nabyla na objemu)
    Skořici s cukrem promícháme. Pokud chceme mít náplň bohatší, můžeme vmíchat strouhaný perník (prodává se jako „Perník na strouhání“, nebo nějaké sušenky). Můžeme přidat i hrst omytých rozinek. Posypeme rozválenou placku a stočíme. Skořice nesmí být přesmoc - potom "pálí".
  • nebo kakao s cukrem

Množství náplně a poměr je třeba zvolit "dle chuti" a potřeby...


***

Poznámka autorky - babičky Marianny
Tento závin, u nás v rodině zvaný „skořičák“, je stále velmi oblíbený. Dlouho vydrží (patřičně zabalený) a děti si na něm vždy pochutnávaly nejen o svátcích, ale i na dlouhých skautských výpravách. Přesto ho později raději nevozily - protože všechny ostatní děti vždy ochutnávaly tak dlouho, až našim k jídlu nezbylo vůbec nic :-)

O osvědčený recept se podělila M.M.
 


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Velikonoce - informace, význam

Velikonoce - informace, význam
(4. 4. 2020) Květná neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota; velikonoční vigilie, příběh Velikonoc, mazanec recept

VÝZVA A PROSBA: podpořte křesťanská nakladatelství

VÝZVA A PROSBA:  podpořte křesťanská nakladatelství
(30. 3. 2020) V současné situaci většina křesťanských nakladatelů bojuje o holé přežití.  A čím déle budou trvat přísná…

Co je to mazanec?

Co je to mazanec?
(30. 3. 2020) Nabízíme vám definici mazance + několik osvědčených receptů na velikonoční mazanec.

Husté temnoty zahalily naše životy. Dolehly na nás obavy a rozpaky

Husté temnoty zahalily naše životy. Dolehly na nás obavy a rozpaky
(27. 3. 2020) Promluva papeže Františka při mimořádné modlitbě a požehnání Urbi et Orbi v pátek 27. 3. 2020

Požehnání celému světu - modlitba s papežem v pátek 27. března v 18:00

Požehnání celému světu - modlitba s papežem v pátek 27. března v 18:00
(27. 3. 2020) V těchto dnech zkoušky, kdy se lidstvo chvěje před hrozbou pandemie, chtěl bych všem křesťanům navrhnout, aby svoje…

Svátek Zvěstování Páně (25.3.)

(24. 3. 2020) Žádný učený z nebe nespadl a z nebe nespadl ani Bůh. Bůh si zvolil svou cestu do světa prostřednictvím člověka, který se…

Varování před sektou Shincheonji

Jde o nové náboženské hnutí z Jižní Koreje. Církve po celém světě proti němu varují.

Důvodem je sektářská povaha, manipulativní praktiky, snahu o utajování, zásadní odklon od křesťanského učení apod.

Její členové zpravidla postupně opouštějí rodiny a omezují veškeré kontakty s vnějším světem.

Více informací:

 www.scjinfo.cz