Kdo je věrný v maličkosti, je věrný i ve velké věci. (Lk 16,10) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

MMA

Bábovka - rychlý a snadný recept

Nejrychlejší bábovka (hrnkový recept - krok za krokem i pro začátečníky)

z knihy Recepty na vánoční cukroví od různých autorů

Co na bábovku potřebujeme:

  • 2 hrnky polohrubé mouky (normální čajový hrnek)
  • 1 hrnek cukru (lze dát trochu méně, je hodně sladká)
  • 1 prášek do pečiva
  • na špičku lžičky soli
  • ½ hrnku oleje jakéhokoli (ale ne olivový - nehodí se na pečení)
  • 1 hrnek mléka
  • 2-3 vejce (bílek i žloutek)
  • tuk na vymazání  formy (např. máslo, nebo Hera)
  • hrubá mouka či jemná strouhanka na vysypání formy
  • event. kakao (cca 1 polévková lžíce)
  • event. čokoláda na vaření (cca 1/2 čokolády)
  • event. 1-2 rozmačkané banány (do těsta)

 

Jak na to,
aneb bábovce vstříc
krok za krokem:

  1. Mouku s práškem do pečiva a trochou soli a cukrem promícháme v míse
  2. uděláme uprostřed jamku, přilijeme mléko, vajíčka a olej.
  3. Vše dobře promícháme na hladké těsto. Je mírně tekuté.
  4. Pokud není forma umělá, vytřeme ji rozpuštěným tukem (máslo, Hera apod) a vysypeme hrubou moukou (ev. jemnou strouhankou, ev. kokosem) a dáme formu do lednice. Tuk i mouka musí pokrýt celou formu zevnitř…
  5. Pokud chceme mít bábovku s kakaem, ulijeme část těsta do formy a do zbytku vmícháme kakao. Také můžeme místo kakaa do celého těsta rozlámat kousky čokolády na vaření. Zůstanou trochu vcelku a je to dobré. (Nebo místo čokolády můžeme to těsta přidat rozmačkaný banán).
  6. Formu s nalitým těstem dáme do středně vyhřáté trouby (ca 150 – 160 °C) a pečeme asi 45-60 minut.
  7. Zda je bábovka dobře propečená i zevnitř vyzkoušíme píchnutím špejlí do bábovky. Pokud na špejli  nezůstanou stopy těsta,  je bábovka upečená.

 

Nadýchanější (lepší)  bábovka
(ale dá trochu více práce :-)

Nadýchanější (lepší)  bábovku můžeme udělat tak, že použijeme 3 – 4 vejce, ale oddělíme bílky od žloutků. Na začátku žloutky chvíli třeme s olejem a po částech přidáváme mléko a mouku s jen1/2práškem do pečiva. Nakonec ušleháme sníh z bílku a pomalu vmícháme do těsta.

 

Osvědčený recept na rychlou a dobrou bábovku dodala babička -MM-
Děkujeme!


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Související texty k tématu:

Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu

Kdo se spoléhá na Boha, je jako strom u vody.
(Jr 17,5)

Svatý Martin z Tours (svátek 11.11.)

Svatý Martin z Tours (svátek 11.11.)
(8. 11. 2025) Nejznámější příhoda sv. Martina se stala v zimě roku 334. Tehdy se voják Martin před branami města Amiens rozdělil se…

13. 11. si připomínáme sv. Anežku českou - materiály pro děti

13. 11. si připomínáme sv. Anežku českou - materiály pro děti
(8. 11. 2025) Obrázkové čtení sv. Anežce. Pracovní list s obrázky a základními informacemi o životě svaté Anežky. Šablona na sklo,…

Sv. Martin (11. 11.) - materiály pro děti

Sv. Martin (11. 11.) - materiály pro děti
(8. 11. 2025) Obrázky sv. Martina pro omalování nebo vytvoření obrázku na sklo, omalovánky s tématikou svatomartinských lampiónových…

Pomozte při Národní sbírce potravin – 8. listopadu 2025

(5. 11. 2025) Komunita Chemin Neuf hledá dobrovolníky, kteří by pomohli s rozdáváním letáků a vybíráním darovaného zboží u…

Mohou se s námi zemřelí přijít rozloučit?

(5. 11. 2025) Dobrý den! Děkuji za zveřejněný dotaz Mohou se s námi zemřelí přijít rozloučit? Také mně se několikrát něco…