Rozvázal jsi moje pouta. (Žl 116,16) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

Jablečný štrůdl s pivem - zvaný ´půl, půl, půl´

recept

z knihy Recepty na vánoční cukroví,

Co potřebujeme:

- Půl kostky tuku Hera
- půl kila hladké mouky
- půl láhve světlého (nejlevnějšího) piva
- cca 1/8 másla
- pět hrstí strouhanky
- mletý cukr, skořicový cukr nebo mletá skořice
- na plátky pokrájená oloupaná jablka
- rozinky
- trocha posekaných vlašských ořechů.



Jak na to,
aneb štrůdlu vstříc krok za krokem:


-> Připravíme si: asi pět hrstí strouhanky, kterou na malém množství másla opražíme (spíš prosušíme).

-> Asi 1/8 másla (ale může být polovina másla a polovina Hery) rozpustíme v kastrůlku. Pokud během práce máslo ztuhne, musíme ho zase opatrně nahřát, aby bylo tekuté.

-> Rozměklý tuk nakrájíme na kousky, dáme na hromádku mouky, poléváme pivem a zapracováváme příborovým nožem. Až je spotřebované pivo, uhněteme rukama kouli těsta, uděláme z ní váleček a rozdělíme na tři stejné díly.

-> Na pomoučené utěrce vyválíme každý díl na placku, okraje můžeme i vytahovat rukou.

-> Potom pokropíme placku máslem,
posypeme strouhanou houskou,
poklademe jablky tak, aby na jednom konci zůstalo asi 5 centimetrů volného místa.

-> Jablka posypeme mletým cukrem, skořicovým cukrem (čisté skořice jen trochu, aby neštípala), přidáme rozinky a ořechy.

-> Pomocí utěrky placku smotáme. Po každém otočení těsto trochu přimáčkneme prsty, zvlášť na okrajích. Placku stočíme tak, aby volný okraj byl vespod a přeneseme ji na vymazaný plech. To uděláme se všemi díly, na jeden plech se tak vejdou tři "nohy" štrůdlu.

-> Štrůdl pomažeme zbylým máslem a zvolna pečeme asi 1/2 - 3/4 hodiny. Když se povrch
zbarví do oranžova s hnědými flíčky a puchýřky, je štrůdl hotový.

-> Okamžitě po vytažení z trouby povlažíme trochu povrch štrůdlu peroutkou namočenou ve studeném mléce. Mléko se hned vsákne, povrch zůstane křupavý, ale ne tvrdý, vnitřek bude hezky vláčný.



O osvědčený recept se podělila Jana Hrušková


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Velikonoční obřady v pražské katedrále

Velikonoční obřady v pražské katedrále
(9. 4. 2020) Přinášíme přehled letošních velikonočních obřadů ve svatovítské katedrále, včetně možnosti sledování jejich přenosu.

Fotografie našich čtenářů: Všímat si krásy kolem sebe

Fotografie našich čtenářů: Všímat si krásy kolem sebe
(8. 4. 2020) Nabízíme vám fotografie od našich čtenářů, kteří přijali výzvu podělit se o svůj pohled na krásu. Krásné na kráse…

Zelený čtvrtek

(7. 4. 2020) Význam a obsah Zeleného čtvrtku. Proč je zelený?

Připomínka genocidy ve Rwandě (mezinárodní den 7. dubna)

(6. 4. 2020) Genocida – naše národní noční můra – zcela rozvrátila mou zemi. V temném a zmateném světě, který se kolem mě otevřel,…

Proč se Velikonoce nazývají Velikonoce?

Proč se Velikonoce nazývají Velikonoce?
(6. 4. 2020) Proč neříkáme třeba Vajíčkonoce? Nebo Jaronoce?

Jak oslavit koronavelikonoce 2020?

Jak oslavit koronavelikonoce 2020?
(5. 4. 2020) Přinášíme vám několik tipů a inspirací, jak prožít liturgickou oslavu Velikonoc 2020 "jinak", než jsme…

Varování před sektou Shincheonji

Jde o nové náboženské hnutí z Jižní Koreje. Církve po celém světě proti němu varují.

Důvodem je sektářská povaha, manipulativní praktiky, snahu o utajování, zásadní odklon od křesťanského učení apod.

Její členové zpravidla postupně opouštějí rodiny a omezují veškeré kontakty s vnějším světem.

Více informací:

 www.scjinfo.cz