Beznaděj i naděje v zoufalé situaci

Slyšel jsem příběh z dob Sovětského Svazu o jednom vězni v ruském sibiřském gulagu, který otročil v hrozných podmínkách drsné Sibiře, až mu došly síly. Pustil lopatu, sesunul se a čekal, až přijde hlídač a umlátí ho k smrti. Kolikrát viděl, jak takto zemřeli jiní, a teď byla řada na něm.

Ale ještě než přišla první rána, dobelhal se k němu jeden vyzáblý spoluvězeň. Neřekl ani slovo, jen do bahna na zemi vyryl znamení kříže a šel pryč. Vysílený vězeň zíral na ty čáry v hlíně a jeho pocit zoufalství se tímto poselstvím začal měnit. V té chvíli mu došlo, že existuje něco většího než nepřemožitelné a „věčné“ Sovětské Rusko. Došlo mu, že toto jednoduché znamení obsahuje naději celého lidstva. A že v moci kříže je možné úplně všechno. Zvedl tedy lopatu a pokračoval ve své práci a tedy i ve svém životě…

Boží empatie s každým člověkem

Bylo to poselství o Božím utrpení, které přimělo tohoto vězně k tomu, aby pokračoval. Protože pouze skutečnost, že i Bůh prošel potupným utrpením a smrtí na kříži mohla otevřít nové možnosti i na takovém místě, jako je gulag. Pohled na kříž vězně ujistil o božské empatii a obnovil v něm naději, že pro Boha je možné všechno, dokonce i v sibiřském koncentračním táboře, kde všechno svědčí o opaku. Vlastně především na místě, jako je gulag.

Všechny věci napomáhají k dobrému

Křesťanské evangelium je příběh o Bohu, který se neřídí pravidly pravděpodobnosti. Přichází způsobem, který nelze předvídat. Prožívám-li nepochopitelné těžkosti, musím si být vědomý toho, že můj Bůh je veliký, ohromující a nevýslovně úžasný.  Je to Bůh, který porazil smrt, věčný Bůh.  Je to Bůh, který umírá v sibiřských lágrech i při nesmyslných autonehodách, aby zničil smrt a přinesl nezničitelný život.  Musím si být jistý sliby mého Boha, který zažil to, čím procházím já, Boha, který jde se mnou a posiluje mne, Boha, který mi připravuje místo. A musím si být jistý Bohem, pro něhož dokonce všechny (i zlé) věci napomáhají k dobrému. Toto je vyznání, kterému se nesmíme vzdálit, i když nás vrhá do spárů zmatku a tajemství: Náš Bůh je dobrý Otec, bezpodmínečně nás miluje, je všemocný a nakonec udělá všechny věci nové.

Bůh jim setře každou slzu z očí

Jedno biblické proroctví říká:

Bůh jim setře každou slzu z očí
a smrt už nebude,
ani nářek ani křik ani bolest už nikdy nebude;
neboť minulé věci pominuly.
Bůh řekl: „Hle, činím všechno nové.“ (Zj 21, 4-6)