Jste spokojeni s výsledkem voleb?
Jak dál? Postřeh k volbám, resp. pohled vpřed.

Všichni kradou a podvádějí?

V jednom starém lidovém příběhu se vypráví o malém městě, kde se chystají na oslavu nového roku. Každý obyvatel má přispět trochou vína – vylít ji má do velké bečky na návsi. Víno pak bude k dispozici pro všechny, aby se mohli na oslavu nového roku napít. O půlnoci obecní starší otevřou kohoutky a vyzvou lidi, aby si načepovali víno, když ale zvednou sklenice, zjistí, že v nich mají vodu. Všichni měli stejný nápad: „Když sousedé přinesou víno a já dám do bečky místo vína vodu, nikdo si ničeho nevšimne.“ Ve městě plném podvodníků všichni podvádějí a výsledkem toho je, že jsou všichni podvedení. 

Lhářům se v naší společnosti stále věří jedině proto, že většina lidí si myslí, že je normální mluvit pravdu a skupiny podvodníků se spoléhají na poctivost a slušnost spoluobčanů. Dobří lidé doufají, že jiní budou jednat jako oni, zatímco podvodníci celého světa doufají, že jen oni jsou dost mazaní a nemilosrdní, aby jim jejich plány vyšli. Kdyby všichni jednali jako oni, byli by nakonec všichni stejně nešťastní. 

Volíme každý den 
a tím ovlivňujeme svět

Lidská společnost se v dějinách pomalu, ale nezadržitelně vyvíjela od podoby, v níž pouze jeden člověk rozhodoval o životě lidí, k dnešnímu stavu, kdy o sobě lidé sami rozhodují hlasováním. Nevolíme však pouze ve volbách. Drobné volby a rozhodnutí činíme stokrát za den a přispíváme tak k rozhodování o tom, v jakém světě žijeme.

Každý z nás si klade otázku, do jaké míry záleží na jedinci ve světě, na němž žijí miliardy lidí. Ale i z dějin lidstva vidíme, že „malá“ láska a dobrota znamenají víc, než bychom si dokázali představit. Tím, že se snažíme být dobrými lidmi, tím, že dobré lidi shromažďujeme, aby vytvářeli morální společenství, opravdu svět ovlivňujeme. Každý, kdo si vybere šlechetnost místo sobectví a pravdomluvnost místo klamu, představuje hlas pro svět šlechetnosti a pravdy proti světu sobectví a lží. 

Každý hlas se počítá

O tom, že se lidé snaží chovat slušně a dobře, sice noviny nebudou psát na titulních stránkách, nicméně každý hlas pro slušnou společnost se počítá. Když bude dost lidí volit takto, budeme nakonec žít v šlechetnějším a pravdivějším společenství a všichni z toho budeme mít prospěch.