Karikatura Krista?

Věřící křesťan chce ve svém životě Ježíše Krista následovat a jemu se připodobňovat. Pokud by Krista pouze imitoval, stal by se jeho směšnou karikaturou a následně pokrytcem, který není schopen dostát svým představám o sobě samém.

Jedinečný a neopakovatelný život každého z nás

Jeden způsob, jak Ježíše účinně napodobit, ale existuje! Netkví v kopírování jeho vnějšího chování. Spočívá v otevření se stejnému zdroji, z jakého čerpal i Ježíš: otevření se Duchu Božímu. Tak jako Duch Boží vedl Ježíše v jeho jedinečném poslání, tak i nás Duch Boží může vést v našem jedinečném a neopakovatelném životě. Díky působení Ducha Božího se může každý stávat plně sebou samým a nemusí se zařadit do stáda unifikovaných kopií. Otevření se Duchu Božímu je jediná cesta, jak Ježíše vskutku následovat a napodobovat. Nikomu se opravdu nikdy nepodaří připodobnit se Kristu, bude-li pouze zkoumat jeho dokonalé chování a pak se ho bude snažit napodobovat. To se zkrátka dělat nedá, takové snažení je odsouzeno k neúspěchu. A jestli se domníváte, že by se to mohlo podařit, pak druzí by byli určitě jiného mínění: v nejlepším případě by vás považovali za druhořadého herce, v nejhorším případě za prvotřídního pokrytce.

Jediný způsob, jak se připodobnit Kristu

Je tedy jediný způsob, jak se Kristu připodobnit: vystavit se působení téhož Ducha, který naplňoval a inspiroval jej. V křesťanské tradici je jedním z prostředků k tomuto otevření modlitba. Týž Duch, který učinil Ježíše dokonalým člověkem, začne i nás proměňovat a naplňovat. Naše zralejší jednání pak bude automaticky následovat - bez jakéhokoli pokrytectví.

Zpracováno podle knihy
Davida Torkingtona: Neztrácet naději,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde.