Bůh se každého z nás dotýká originálním způsobem.
On má své mnohé vlastní způsoby a prostředky, jak s námi komunikovat.
Zcela výjimečným způsobem k nám ale promlouvá skrze své slovo v Bibli.

Zločinec z Alcama

Bible - Boží slovo má moc změnit člověka. Vzpomínám si, jak jsem se jednou na Sicílii ve městě Alcamo setkal s mladíkem, který byl akorát den před naším setkáním propuštěn z vězení. Kvůli kontaktům s místní mafií strávil ve vězení pět let. Vyprávěl mi, co se mu tam přihodilo.  „Několik prvních dní mě drželi v izolaci na samotce. Neměl jsem co dělat, a tak jsem byl velmi nervózní. V cele se nacházela jen jedna kniha, a to Bible. Do té doby jsem se Bible ani nedotkl, neměl jsem o ni vůbec zájem. Ale když jsem ve vězení neměl doopravdy co dělat a nebyla tam žádná jiná kniha ani nic jiného na čtení nebo dívání, vzal jsem ji a začal číst. Postupně jsem se do ní úplně ponořil.“

Po těchto slovech dodal: „Ta kniha mi změnila život. Nejraději bych byl zůstal ve vězení i nadále, abych mohl své poznání předat i ostatním vězňům.“ Na závěr řekl: „Rozhodl jsem se svědčit o moci Božího slova, o moci Bible, každému, koho potkám.“

Co je smyslem Bible?

Bible nám pomáhá zakoušet Boha. Skrze Písmo se modlíme a učíme se, jak se spojit s Bohem. Ježíš řekl: „Když vytrváte v mém slovu, budete opravdu mými učedníky. Poznáte pravdu, a pravda vás osvobodí“ (Jan 8,31–32). Boží slovo je mocné samo o sobě a dotýká se našeho nejhlubšího nitra, ať už to cítíme nebo ne. Nejde jen o nějakou historickou hodnotu slova, jež bylo dáno lidu, který žil před tisíci lety. Jde o mnohem víc. Dnes je to stejně živé a účinné slovo jako v době svého vzniku.

Boží slovo jako déšť

V Bibli lze najít krásnou symboliku, která poukazuje na moc Božího slova. V knize proroka Izaiáše je následující text: „Jako déšť a sníh padá z nebe a nevrací se tam, ale svlažuje zemi a působí, že může rodit a rašit, ona pak obdařuje semenem rozsévače a chlebem toho, kdo jí, tak se stane s mým slovem, které vyjde z mých úst: nevrátí se ke mně bez účinku, ale vše, co jsem chtěl, vykoná a zdaří se mu, k čemu jsem ho poslal“ (Iz 55,10–11).

Slovo symbolizuje v tomto úryvku déšť přicházející na zemi, který se nevrátí, dokud nevykoná to, k čemu byl seslán. Víme, co se děje, když prší. Déšť padá na zemi, vniká do půdy a zúrodňuje ji, vykonává své poslání. A takto koná i Boží slovo.

Proč ale někdy Bible „nefunguje“?

Navzdory tomu, že i když třeba Boží slovo dobře známe, se někdy zdá, že k naší proměně nenapomáhá. Proč?

Boží slovo se stává mocným a účinným ale pouze tehdy, jsme-li připraveni ho přijmout. Pakliže před ním zůstáváme pasivní, blokujeme jeho moc, a tím jeho moc mizí. Je to asi tak, jako když máte semínko, které nevložíte do půdy. Semínko v sobě sice má moc, ale bez dobré půdy a zalévání nemůže růst. Aby se Boží slovo stalo účinným, musíme ho nechat proudit z hlavy do srdce. Nestačí ho udržovat v mysli a znát ho pouze rozumem. Abyste mohli pocítit moc Božího slova, potřebujete pomoc Ducha Svatého.

Podívejme se na podobenství o rozsévači (srov. Mt 13,1–9). Mluví se zde o tom, že některá zrna padnou na skálu; půda pro ně není dost hluboká, je zatvrdlá, nic tam nevyroste. Jiná zrna spadnou na okraj chodníku, cesty či ulice, ale potom přiletí ptáci a sezobají je. Další zrna padnou do trní a to je udusí. Jen velmi málo zrn padne do dobré, úrodně země.

A teď se zeptejte sami sebe: Proč ve mně nemá Boží slovo takovou moc? Nemůže to být tím, že nepadlo do úrodné půdy? Anebo ho něco dusí? Ale co? Co způsobuje, že ho ze mě „vyberou a sezobají ptáci“? Boží slovo je mocné! Problém bude v našem srdci, jež není připraveno je přijmout. Spíše uvěříme zprávám v novinách než slibu, který čteme v Písmu. Ignorujeme, co nám Ježíš říká, ale posloucháme a děláme to, co nám říkají lidé.

Ježíši...

Ježíši,
ty jsi chtěl odjakživa hovořit s člověkem.
A nejen to, ty s námi mluvíš jako s přáteli.
S každým z nás mluvíš originálním a milujícím způsobem.
Kdysi jsi hluchoněmému vložil prsty do uší a dotkl ses jeho úst.
Okamžitě se mu vrátil sluch i řeč.
Ježíši, vlož své prsty také do mých uší a dotkni se mých úst,
abych ti mohl naslouchat a nechal se vést tvým slovem. Amen.