Dotaz: Chtěl bych žít život dobrý a užitečný, jak v rodině, tak i v zaměstnání. Mám však stále v sobě nějaké zábrany, takové vnitřní sevření a strach z lidí, z různých událostí, nevím si rady při různých rozhodováních apod. Modlím se za mír a vnitřní pokoj a za Boží vedení ve svém životě. Co mohu pro to ještě udělat, aby můj život nebyl stále sevřený strachem co a jak mám dělat? (Jan)

Odpověď P. Adriána Pavla Zemka OPraem.:

Každému se stává, že si někdy neví rady při rozhodování. Často až později dokážeme správně posoudit, jestli jsme udělali dobré nebo špatné rozhodnutí. I ze svých chyb se můžeme učit. Před zásadnějšími rozhodnutími člověk většinou cítí určitou obavu nebo strach, ale neměl by to být strach, který mu zcela zabraňuje uskutečňovat to, co má za dobré. Pokud by to tak bylo, je dobře hledat kořeny tohoto strachu, třeba i konzultací s odborníkem. My lidi jsme různí typové, jsou ranaři a jsou tichošlápci, jsou extroverti a introverti... A vždycky je to obdarování a dar, se kterým se dá pracovat.



Dotaz: Neumím riskovat, mám vnitřní zábrany se pro něco důležitějšího rozhodnout /např. změna zaměstnání/ i když po tom toužím . Dlouhodobě dělám práci, která mě neuspokojuje, vztahy mezi lidmi také nejsou dobré. Nemám ale odvahu něco změnit. Když se mi naskytne nějaká příležitost, tak se modlím o poznání Boží vůle, ale pak se do toho tak zamotám, že špatně spím a mám obavy něco podniknout. Je to začarovaný kruh: vyčítám si potom, že jsem měla sebrat odvahu něco udělat. Pomozte prosím, jak tady najít Boha a jeho vůli! Jak s pomocí Boží se vnitřně uzdravit a zbavit se obav a strachů? (Jindra)

Odpověď P. Adriána Pavla Zemka OPraem.:

Každý máme nějaký temperament a souvisí s naším prožitkem štěstí v životě, když se s ním naučíme v životě dobře zacházet. Nedostatky, o kterých píšete, člověk může do jisté míry překonávat tím, že "nacvičuje" jejich překonávání v drobnostech. Postupně se odvažovat "riskovat" překonávat zábrany, dělat rozhodnutí, když vnitřně váhám - pokud by se tím nestala nějaká velká nenapravitelná škoda. Jsme povolání k pokoji, tak je dobře učit se smířit na druhé straně s určitými hranicemi a se svým základním laděním se naučit pracovat. Trápit se výčitkami nemá cenu, lepší je poučit se z toho, co se stalo a příště se pokusit udělat to lépe.
Pokud mě obavy a strach nadmíru obtěžují v životě, je možné hledat pomoc v přímluvné modlitbě za osvobození, vnitřní uzdravení a v závažných případech vyhledat i odbornou pomoc. K tomuto tématu se lze více dozvědět např. v knížce "Ježíš, lékař duše i těla" od Eliase Velly.

Dotazy a odpovědi jsou převzaty z internetového rozhovoru
s Adrianem Zamkem na téma: "Proč dnes hledat Boha"
.
Díky velkému množství dotazů přislíbil P. Zemek v rozhovoru někdy pokračovat...


Proč dnes hledat Boha?
Záznam online rozhovoru s P. Adrianem Zemkem