Lidstvo nyní prožívá historický obrat

Lidstvo nyní prožívá historický obrat, jenž lze spatřovat v překotném vývoji. Je sice třeba ocenit úspěchy, které přispívají k růstu blahobytu lidí. Nicméně nesmíme zapomínat, že stále větší část žen a mužů naší doby žije v každodenním nedostatku se všemi neblahými důsledky.

Narůstají mnohé chorobné jevy. Bázeň a beznaděj se zmocňují srdcí mnoha lidí dokonce i  v takzvaných bohatých zemích. Často vyhasíná radost ze života, roste nedostatek úcty, narůstá násilí, nerovnost se stále více prohlubuje. Člověk musí bojovat o přežití, a to často v nedůstojných podmínkách. Tato změna byla zapříčiněna mimořádnými skoky, ke kterým dochází ve vědeckém, technickém a komunikačním pokroku a v jejich rychlých využitích. Žijeme v době znalostí, informací a nových podob moci, která je ale velmi často anonymní.

Hluboký pramen radosti i  uprostřed  těžkostí

Ti, kdo se opravdově setkávají s Ježíšem, jsou naplňováni hlubokou radostí. Radost evangelia naplňuje srdce těch, kdo se od něho nechávají vysvobodit z hříchu, smutku, vnitřní prázdnoty a osamění. S Ježíšem Kristem se vždycky rodí a obrozuje radost.

Obracím se proto ke každému křesťanovi, ať už je kdekoli a v jakékoli situaci, aby se navracel ke svému osobnímu setkání s  Kristem, nebo alespoň učinil rozhodnutí, že se s ním chce setkat, a že ho bude hledat. Nikdo nemá důvod myslet si, že se jej toto pozvání netýká, nikdo není vyloučen z radosti, kterou přinesl Pán.

Pane, nechával jsem se oklamávat. Ale nyní jsem zde

Kdo učiní malý krůček směrem k Ježíši, objeví, že On už s otevřenou náručí na jeho příchod čekal. Je to chvíle, kdy je třeba říci Ježíši Kristu: 

„Pane, nechával jsem se oklamávat.
Tisícero způsoby jsem unikal před tvou láskou.
Ale nyní jsem znovu zde,
abych obnovil svůj vztah s tebou.
Potřebuji tě. Vysvoboď mne znovu,
přijmi mne opět do své vykupitelské náruče.“

Věřit v Ježíše Krista a následovat jej, není jen něco správného, ale také krásného, schopného dát životu nový lesk a hlubokou radost i uprostřed těžkých životních událostí. Radost evangelia je radostí, kterou nám nic a nikdo nevezme (srov. Jan 16,22).