Jak se v tomto světě potkávat s Bohem?

Často potkávám lidi, kteří hledají nějakou duchovní cestu a ptají se po Bohu. Mají hlad, což je přirozené. Jsou vnímaví. Očekávají od života víc než všechno to co mají… Ptají se: Jak se lze v tomto zdivočelém světě potkávat s Bohem? Kde začít a jak pokračovat?

Odpověď je jednoduchá: Buďte s Bohem tady a teď. Prožívejte a prociťujte Boží přítomnost, jak to jen jde, jak jste toho schopni. Otevřete se Bohu v každém přítomném okamžiku. A najednou zjistíte, co je opravdový život. Žili jste dosud? Nebo jste jen spali s otevřenýma očima?

Ježíš řekl: „Nezanechám vás osiřelé, přijdu k vám“

Ježíš nám řekl: „Milujete-li mne, budete zachovávat má přikázání; a já požádám Otce a on vám dá jiného Přímluvce, aby byl s vámi navěky - Ducha pravdy, kterého svět nemůže přijmout, poněvadž ho nevidí ani nezná. Vy jej znáte, neboť s vámi zůstává a ve vás bude. Nezanechám vás osiřelé, přijdu k vám“ (Jan 14,15-18).

A o pár veršů dále: „Ale Přímluvce, Duch Svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno, co jsem vám řekl. Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám; ne jako dává svět, já vám dávám. Ať se vaše srdce nechvěje a neděsí!“ (Jan 14,26-27)

On pozvedává náš život z prachu, on mu dává smysl

To je tak jednoznačné. To je tak krásné. Proč pořád jako lidé dovádíme? Dokonce i my křesťané. Co pořád hledáme? Kristus přece říká, že se nemáme znepokojovat, nemáme se děsit, máme žít v radosti a s hlubokým pokojem, protože Duch Svatý je přítomen. Tady a teď. Je v bytí, které je v nás a kolem nás. On pozvedává náš život z prachu, on mu dává smysl, on ho tvoří a naplňuje. Jedině v něm můžeme nalézt ztracenou perlu. Přítomnost Ducha Božího je trvalá a milující. Objevujme ji.