Bůh přichází.
Dnes, tady, teď

„Hle, přichází Bůh, náš Spasitel“. Tato biblická antifona je jakýmsi vstupem do období adventu. Na počátku adventní doby tak sugestivně zaznívají dvě slova: „Bůh přichází“. Důležité je, že tato slova nezaznívají v minulém čase: „Bůh přišel“, ani v budoucím: „Bůh přijde“, ale v přítomném: „Bůh přichází“. Jde tedy o činnost, která probíhá stále. Advent nás vybízí: „Probuď se a rozpomeň se, že Bůh přichází! Dnes, tady, teď!“

Bůh si mezi námi
postavil svůj stan

Advent nám připomíná, že „Bůh přichází“ navštívit svůj lid, aby přebýval mezi lidmi a vytvářel s nimi společenství lásky a života. Evangelium vyjadřuje tajemství vtělení takto: „Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi“, doslova: „aby svůj stan postavilo mezi námi“ (J 1,14). Připravovat se na Vánoce znamená, nasadit se v budování „příbytku Božího mezi lidmi“. Nikdo odtud není vyloučen; každý může a má přispět k tomu, aby tento dům byl prostornější a krásnější.

Bůh není „někde v nebi“

Bůh není Bohem, který přebývá někde v nebi a přitom se o nás nezajímá. Je Bohem - přicházejícím. Je Otcem, který na nás nikdy nepřestává myslet a zároveň chová respekt k naší svobodě. Touží nás potkat a navštívit: chce přijít a zůstávat s námi. Jeho advent = „příchod“ je důsledkem jeho rozhodnutí osvobodit nás od zla, smrti a ode všeho, co brání našemu pravému štěstí. Bůh nás přichází spasit.  Stvořitel světa přišel z lásky přebývat mezi lidi. V listu Filipanům stojí, že Kristus „nic nelpěl na tom, že je rovný Bohu, ale sám sebe se zřekl a vzal na sebe přirozenost služebníka.“ (Flp 2,6). A stal se jedním z lidí.

Víra nás vybízí

Víra nás (nejen v adventu) vybízí, abychom svůj zrak obrátili k Bohu, abychom se s Bohem setkávali v modlitbě a v konání dobra, abychom zvali Ježíše do svého života a společně s Ním budovali příbytek Boží mezi lidmi. Dnes, tady, teď.

„Probuď se
a rozpomeň se,
že Bůh přichází!
Dnes, tady, teď!“

Je možné mu otevírat své nitro - srdce,
zvát ho do svého života, 
do svých konkrétních životních okolností...


Zpracováno podle promluv papeže Benedikta XVI. v adventu 2006.
Čerpáno z webu české sekce Radia Vatican: www.radiovaticana.cz