V pralese člověk nikdy neví...

Pouštět se na průzkumy v jihoamerických pralesech není jednoduché ani pro toho, kdo se chlubí, že je v nich jako doma. Říkávám, že se tam vyznám jako doma na návsi. Samozřejmě že přeháním. I když má člověk sebevíc zkušeností, nikdy neví, jestli se vrátí. Často vzpomínám si na svou první cestu do pralesů. 

Byl jsem absolvent, který dostal možnost vycestovat, a všechno pro mě bylo nové. Pár dní jsem bydlel u jednoho starého indiána, než mi došla zavazadla. Někde se zpozdila, to se v těch končinách stává. Vlastně jsem mohl být rád, že ke mně vůbec došla. 

Starý indián mě doprovázel...

Připravil jsem se ráno na cestu. S průvodcem a členy doprovodu, indiány, kteří dělali nosiče. Měl jsem být pár dní v dálce, a i když jsem se na výpravu těšil, nyní, před vstupem do pralesa, na mě dolehla úzkost. Starý indián, pan domácí, to zřejmě rozpoznal, snažil se mě uklidnit, povzbuzoval mě, jako bych se nevydával do území, kde je nebezpečí na každém centimetru. Jako bych se měl projít po lázeňské kolonádě.

„Máš mapu?“ zeptal se mě. Kývl jsem. „Dám ti lepší,“ řekl.

Lepší? Měl jsem nejlepší, jaká se dala pořídit, prvotřídní vybavení.

Nečekaný dárek

Indián přesto na chvíli zmizel ve své chatrči a za chvíli se vracel. Podával mi cosi zabaleného v papíru. Převázaného stužkou. „Už jsem ti to včera připravil,“ usmál se na mě, „je to můj dárek pro tebe.“

Vzal jsem balíček. Vím, že je slušnost rozbalit dárek před dárcem, aby se ten, kdo obdarovává, mohl potěšit z přítelovy radosti.

Rozbalil jsem balíček.
Kniha.

Otevřel jsem ji.
Evangelium.

Listoval jsem v něm chvilku, pak jsem se na starého indiána udiveně podíval.
„Tohle je nejlepší mapa,“ usmíval se a jeho tvář pokrytá vráskami jako tamaryškovými větvičkami se spokojeně protáhla ve vlídném úsměvu.

„Mapa,“ opakoval jsem zamyšleně. 
„Evangelium je nejlepší mapa pro každého, ať chce jít kamkoliv,“ řekl starý indián tiše.

Jediná správná mapa na cestu...

Slyšel jsem už tolik slov o víře –
O evangeliu.
Ale nikdy jsem neslyšel přesnější a užitečnější definici než tu, jakou vymyslel tenhle starý indián.

Je jediná mapa, podle které lze jít vždy –
Jediná mapa, která vždy dovede k cíli, jediná, podle které se nikdy nezabloudí.

Pokud jde člověk podle téhle mapy –
Nikdy se nemusí bát, že by opustil správný směr...