Mezilidské vztahy
jsou vztahy vzájemné závislosti

„Stárnutí společnosti a zdravotní postižení je téma vysoce aktuální, které církvi leží na srdci”, zdůrazňuje papež František a pokračuje:  „Naši společnost totiž opanovala krutovláda ekonomických teorií, které lidi vylučují a někdy také zabíjejí, a jichž se mnozí lidé, počínaje starými, stávají obětí. Příliš často se zapomíná na to, že mezilidské vztahy jsou vždy vztahy vzájemné závislosti, byť různě odstupňované v různých životních fázích. Jak mezilidské, tak společenské vztahy tudíž vyžadují, aby se odpovídalo na potřebu, kterou má daný člověk v daném okamžiku.

Zdraví je důležité,
avšak není zárukou štěstí

Je třeba se tázat, jakou má člověk hodnotu a co tuto hodnotu určuje, upozorňuje papež. „Zdraví je zajisté důležité, avšak neurčuje hodnotu lidské bytosti, ani není zárukou štěstí. (…) Plnost lidského života nestojí v rozporu s nemocí a utrpením. Nejvážnější nedostatek, kterým trpí staří lidé, není oslabení organismu nebo následná nemohoucnost, ale opuštěnost, vyloučení, nedostatek lásky.”

Staří lidé mají ve společenství
své poslání

Papež pak poukazuje na rodinu jako místo, kde je „péče o druhého základem lidské existence a morálním postojem, který je nutno podporovat. Svědectví rodiny, která se nezbavuje starých a nemocných členů, je klíčové pro celou společnost. Potvrzuje totiž, že starý člověk má ve společenství své poslání: Staří nesou paměť a moudrost zkušenosti, která vede k tomu, aby nebyly hloupě opakovány stejné chyby z minulosti."