Nestresovat se časem, 
ale ovládnout ho a vychutnat si ho

Lenost způsobuje, že zmeškáme tolik krásných příležitostí

Lenost způsobuje, že zmeškáme tolik krásných příležitostí. Pomáhejme sobě i svým dětem cvičit jejich vůli, prokážeme jim tím velkou službu. Snažím se svým dětem ukazovat, že prožitek ze zábavy je mnohem lepší, když máme hotové všechny úkoly a úlohy. K tomu pak  přibude i pocit dobře udělané práce. Když si můj patnáctiletý syn stěžoval na to, že mu dlouhý úkol z matematiky zkazí celý večer, zeptala jsem se ho, proč nezačal už včera. „Asi jsem trochu línej,“ přiznal rozmrzelým hlasem. Na jaře jsme se tak pěkně pohádali, ale on nakonec svolil, že hned od začátku prázdnin věnuje hodinu denně přípravě na zkoušku, která měla být hned po prázdninách.

Když pak viděl, že poslední dny prázdnin byly spíše klidné a příjemné než zkažené množstvím zbývající práce, jak to bývalo většinou, měl radost, že se dobře rozhodl. To rozhodnutí ho, pravda, ze začátku hodně stálo, ale může si díky němu pogratulovat k vítězství na dvou frontách: měl pěkné prázdniny (každodenní úkoly je nezkazily, jak se toho obával) a pocit dobře vykonané práce.

To hlavní  je jen a jen na mně

Proč jsem některé dny plná elánu a odvahy, schopna přemisťovat hory jediným prstem, a hned den nato jsem nespokojená, vleču se a jsem tak naštvaná na lidi kolem, že zhltnu vše, co mi přijde pod ruku? A přitom naberu těch 800 gramů, kvůli kterým jsem se v posledních dnech strhala! Můžu mít výcvikový program i trenéra, ale to hlavní je jen a jen na mně.

Pane, požehnej tento den

Dnes ráno jsem v osm hodin vyrazila na jeden kopec, místo abych si vychutnávala napěněné kapučíno s croissantem. Běžet hodinu hned na začátku dne, když je mlha a kameny na cestě se zdají špičatější než obvykle, to je záhul! Kdyby mě do toho někdo nutil, nevím, jestli bych souhlasila. Ale stačí, abych chvíli běžela, a můj krok se prodlouží, všechny svaly a šlachy se prohřejí a harmonicky pracují a já obdivuji dokonalou „mechaniku“, díky které můžu dělat tyto pohyby a vyvíjet úsilí.

A příroda, která je už dlouho vzhůru,
mě mnoha způsoby zdraví.
Na věži v sousední vesnici se zvoní k modlitbě.
Pane, požehnej tento den.