Celá budoucnost před námi
jakoby tone v temnotě

Celá budoucnost před námi jakoby tone v temnotě. Existuje ale drahocennější jistota, než jakou nám může poskytnout celý svět! Pokud se totiž snažíme následovat JEŽÍŠE, provede nás přes veškeré pozemské utrpení a temnoty k nekonečné slávě. Odevzdejte se proto cele Boží vůli a nedívejte se dopředu ani dozadu, ale k širému nebi, kde je Bůh. Pak shůry sestoupí až do vašich duší veliká něha a mír.

„Nedělejte si starosti o zítřek… každý den má dost vlastního trápení“ (Mt 6,34). Odevzdejte se Jemu, a váš vnitřní pokoj se obnoví. Jestliže se totiž dnes snažíte milovat, pak zítra vám Bůh dá vykonat s radostí to, co si přeje, abyste zítra vykonali.

Jdi svou cestou
a neznepokojuj se

Neboj se! Pokud si představuješ, co by se mohlo stát zítra či pozítří, bude to působit zle. Chraň se jít dál než od rána do večera a od večera do rána. Budeš-li každou takovou cestu konat s Ježíšem, není možné, aby tě nedovedl do přístavu, do skutečného Přístavu.

Ponoř se do Ježíšova pokoje; tak jako to činil on, o samotě, v noci, na hoře. A když se do něho takto ponoříš, bude to působit jako ten nejblahodárnější lék.

Zpracováno podle knížky Charlese Journeta „Jako ohnivý šíp“,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.