Nepříjemná pacientka

Následující příběh ukazuje, jak může být trpělivost mocná.

Carol pracovala v nemocnici jako ošetřovatelka. Žádná z ošetřovatelek netoužila být přidělena k paní Bradleyové, která se zotavovala po zlomenině krčku. Paní Bradleyová udržovala „svou“ sestru v neustálém pohybu. Bylo jí moc horko nebo moc zima, tu potřebovala čerstvou vodu, sestra ji nezměřila krevní tlak správně, chtěla vyměnit povlečení… Zvonila na sestru každé dvě až tři minuty. Občas bylo slyšet až na chodbu, jak vyhrožuje, že svým příbuzným poví, s jakou špatnou péčí se setkává. „Tak, teď ji zkuste uspokojit vy,“ řekla ošetřovatelka Carol, když ráno nastupovala do služby.

Carol se rozhodla, že se paní Bradleyové nebude vyhýbat. Vzala tento vztah jako výzvu. Ačkoli měla toho dne spoustu jiné práce, rozhodla se, že se pokusí projevit bezmeznou trpělivost s paní Bradleyovou. Chtěla splnit veškerá její přání ještě dříve, než je paní Bradlyeová vysloví. „Máte čerstvou vodu, paní Bradleyová?“ zeptala se Carol, když nakoukla do pokoje. Za pět minut tam byla opět: „Nechybí vám nic, paní Bradleyová?“ A za chvíli znovu: „Vypadá to, že bude svítit sluníčko. Mám vám roztáhnout žaluzie?“ A nakonec: „Dostala jste dnes oběd včas?“ Paní Bradleyová zpočátku mačkala tlačítko jako dříve, tedy každých pár minut. Kolem poledne ji ale Carolyna trpělivost začala přemáhat. Carolyn ji téměř vždy předběhla a ptala se na její přání dříve, než stačila zazvonit.

Nebyla zlá, ale spíše opuštěná

„Domnívaly jsme se, že jde o zlou starou ženu, ale ona asi celou tu dobu spíše trpěla samotou,“ říká Carolyn. „Napadlo mě, že má vlastně strach. Když měla jistotu, že o ní vím, dokázala se uvolnit.“ Carolyna trpělivost vytvořila podmínky, kdy si Carolyn mohla začít paní Bradleyové vážit a kdy se paní Bradleyová postupně uvolnila. Na konci směny byla Carolyn vyčerpaná, leč spokojená. V době večeře přišel za paní Bradleyovou její syn a paní Bradleyová byla v dobré náladě. „Tohle je Carol. Je to nejlepší sestra, jakou jsem kdy poznala.“

Trpělivost dokáže lidi proměnit

Jistě, je mnohem snazší být trpělivý s lidmi, kteří jsou trpěliví s námi. Pokud se ale po setkání s netrpělivým člověkem uzavřeme do sebe, ztrácíme možnost spatřit, jakou moc by naše trpělivost mohla mít. Právě v těchto složitých situacích nás může překvapit, jak trpělivost dokáže lidi proměnit, rozhodneme-li se pro skutečnou lásku.

Zpracováno podle knihy: Gary Chapman - Láska jako životní styl,
kterou vydal Návrat domů. Několik kapitol z této knihy naleznete zde.

Trpělivost je ovocem Ducha Božího, nechme se jím vést

Láska je trpělivá... (1 Kor 13,4)

Trpělivostí zachráníte svou duši (Lk 21, 19)

Ovoce Božího Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost,
laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. (Gal 5,25)

Boží láska je vylita do našich srdcí skrze Ducha svatého. (Řím 5,5)

Dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky... (Sk 1, 8)

Žijte z moci Božího Ducha a dejme se jím řídit. (srov. Gal 5,16.25)