Uvažujme o míru a příčinách násilí

Události z 11. září 2001 mě volají, abych se osobně zasadil o budování míru, abych uvažoval o míru a příčinách násilí v tomto světě, ve mně a v každém z nás.

Příslušníci nejrůznějších kultur a náboženství i ti, kdo se nehlásí k žádné konkrétní náboženské tradici, se po útocích sešli, aby se společně modlili a utvrdili se v myšlence vzájemného přijetí i v úctě a k lásce ke všem lidem. Přesto mě modlitební večery, kterých jsem se zúčastnil, poněkud zneklidnily. Zdálo se mi, že při nich lidé neprosí za nový a spravedlivý řád mezi lidmi a národy, ale jsou vedeni strachem a prosí o zachování stávajícího stavu – jen žádné změny, ukončení nejistoty a hlavně nic, co by mohlo rušit jejich život nebo světonázor.

Mír je úkolem pro každého 

Chovám naději, že stále více lidí bude objevovat tuto skutečnost: že mír, po němž všichni toužíme, není jen věcí vlád, ale úkolem každého z nás. Každý z nás se může stát mírotvůrcem, každý z nás může k budování míru přispět svým dílem. Budoucnost světa máme každý ve svých rukou a záleží jen na našem odhodlání udělat s druhými něco pro mír – každý podle svých darů a odpovědnosti. Budovat mír neznamená zabránit té či oné katastrofě, ale znovu odhalit vizi, cestu naděje pro veškeré lidstvo.