James Allen v díle As a Man Thinketh (Jak člověk myslí) píše: "Lidskou mysl lze přirovnat k zahradě, která může být bud' rozumně obdělávána, nebo ponechána, aby zdivočela; v obou případech však nese své ovoce. Když se do ní nezasejí užitečná semena, napadá do její půdy hojnost nepotřebných semen plevele, který se bude dál množit."

Allen pokračuje: "Stejně jako zahradník obdělává svůj pozemek, vytrhává plevel a pěstuje květiny a ovoce ke své potřebě, může člověk dbát o svou mysl. Plít všechny špatné, zbytečné a nečisté myšlenky a pěstit k dokonalosti květy a ovoce myšlenek správných, užitečných a čistých.

Takto člověk dříve či později zjistí, že se stal mistrem zahradníkem své duše, režisérem svého života. Také v sobě odhalí zákonitosti myšlení a začne chápat, stále přesněji a hlouběji, jak síla myšlenek a jednotlivé součásti mysli utvářejí jeho povahu, okolí i osud."


***

Se svolením převzato z knihy: Kolik váží sněhová vločka a jiné příběhy, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Několik kapitol z této knihy naleznete zde.