Vzpomínám si, že jsem přibližně v osmnácti letech vyslechla přednášku dvou misionářek o jejich práci. Jedna se věnovala evangelizaci, druhá zdravotní osvětě. Vyprávění o evangelizaci mě velmi inspirovalo, a tak jsem se zeptala, jakou kvalifikaci potřebuji, abych mohla jít v jejích stopách.  Její odpověď mě docela zarazila: „Potřebuješ jen, aby z tebe zářila radostná zvěst evangelia a abys byla připravena představit Ježíše, svého přítele. Nečekej na to, až se staneš misionářkou. Začni hned teď s těmi, které máš kolem sebe!“  Zvolila jsem tři oblasti vztahů – v rodině, na pracovišti a v místě bydliště.

Jsou to samozřejmě jen velmi obecná vodítka, ne závazná pravidla. Mnohé postřehy vycházejí z mých vlastních zkušeností. Zároveň vím, že každý člověk je jedinečný a jednotlivé situace se mohou velmi lišit.

Ovšem stále platí dvě hlavní pravidla: být otevřený a být sám sebou. 
 

Michelle Moran je spolu se svým manželem zakládající členkou katolické komunity Sion, sídlící v Londýně, která se už několik desetiletí věnuje evangelizaci. Ve své knížce „Evangelizace s odvahou a citem“ píše i o svých začátcích...