Závist snižuje hodnotu toho, co máme,
protože si myslíme, že to nestačí

Nikdy nedostaneme, co chceme, pokud se zaměřujeme mimo své hranice na to, co mají druzí. Závist snižuje hodnotu toho, co máme, protože si myslíme, že to nestačí. Soustředíme se pak na to, co mají druzí, a zazlíváme jim, že mají dobré věci, které my nemáme.

Adam a Eva cítili závist, když jedli z jediného "stromu" v zahradě, který měli zapovězený. Kromě tohoto ovoce měli všechno, ale nebyli spokojeni, dokud ho nezískali. Závist je nešťastná, protože nejsme spokojeni se svým stavem, ale není v našich silách ho změnit. Proto je tak silnou překážkou: Závistivý člověk nestanoví meze, protože se sám na sebe nedívá dostatečně dlouho, aby zjistil, jaké má možnosti. Místo toho ho jeho závistivý pohled zaměstnává štěstím druhých.

Nezaměňujte závist s touhou

Nezaměňujte závist s touhou. Touha znamená něco chtít a motivuje nás k určitému jednání s cílem získat to. Bůh nám chce naše touhy naplňovat (Ž 37,4). Touha se nezaměřuje na naši prázdnotu ani na zdánlivé štěstí druhých. Touha uchovává dobro a hodnotu toho, co máme, a těch, s kým jsme ve vztahu.

Se svolením zpracováno podle knihy 
Dr.Henry Cloud, Dr.John Towsend Hranice v manželství
vydalo nakladatelství Návrat domů. Redakčně upraveno.

Lék na závist

Závisti se nezbavíme jejím "potlačováním", či "polykáním". Není moc účinné proti ní "bojovat". Je ale lepší a účinnější zkusit pozitivní aktivitu. Závist se totiž dá průběžně léčit i ve smyslu osvědčené duchovní metody agere contra, tedy působit pravý opak. Karmelitán P. Vojtěch Kodet například těm, kteří zápolí se závistí, doporučuje žehnat. Žehnat každému, komu něco závidíme. Žehnat i vše konkrétní, co závidíme... A je to metoda nanejvýš účinná a životem osvědčená. Člověk tak totiž není jen pasivním, hladovým a nenasytným pozorovatelem, ale stává se aktivním spolupracovníkem na Božím díle, kanálem Božího požehnání a Boží lásky při posvěcování tohoto našeho světa. Závist pak sama ustupuje, protože člověk má v ruce něco daleko více, než co je předmětem jeho závisti...