Jednou za mnou přišel jeden z vojáků brigády, u které sloužím jako kaplan, s prosbou o křest. Na otázku, co ho vede k tomuto rozhodnutí, odpověděl: „Ježíšova smrt“. Požádal jsem ho, aby mi to vysvětlil. Pokračoval asi v tomto smyslu: „Nedávno jsem si uvědomil, že o mě mnoho lidí z mého okolí zavadí jen tehdy, když něco potřebují. Došlo mi, jak jsem byl různými způsoby sobecky využíván i zneužíván a začal se ptát, jakou cenu má vlastně v jejich očích můj život. Odpověď nebyla příliš útěšná.

Jeden kamarád, který se zrovna připravoval na křest, mi věnoval Nový zákon a vyprávěl mi o Kristu. Tak jsem poprvé nahlédl lidský život z perspektivy, o níž jsem dosud neměl tušení a která je pravým opakem zištnosti, která mě tolik ponižovala. Ježíš mi jako první ukázal, jaká je skutečná hodnota mého života, když za mě umřel na kříži. Stál jsem mu za to, aby za mě umřel!“ Tento voják v Ježíšově smrti objevil, jak vzácný je v Božích očích lidský život – i ten jeho.

Věřím, že takovýto objev je účinným lékem pro všechny, jimž nebylo ještě dostatečně silně sděleno, že jsou milováni. Svět umí zasadit pořádně tvrdé rány. Ti, kteří se odváží hledat Boha, mohou být uzdraveni mocí toho, který o sobě prohlásil: „Já jsem přemohl svět!“ Dodám už jen to, že dnes je ten hledající voják křesťanem.

Miroslav Jordánek, O.Praem
kaplan 4. brigády rychlého nasazení



Ježíš je ve skutečnosti tím,
koho hledáte

„Ježíš je ve skutečnosti tím, koho hledáte, když sníte o štěstí; on je tím, kdo vás čeká, když vás nic z toho, co naleznete, neuspokojí; on je krása, která vás tolik přitahuje; je to on, kdo vás provokuje tou žízní po radikalitě, která vám nedovolí podvolit se kompromisu; je to on, kdo vás pobízí, abyste odložili masky, které činí váš život falešným; je to on, který čte ve vašich srdcích ta nejryzejší rozhodnutí, která by jiní chtěli udusit. Je to Ježíš, který ve vás vzbuzuje touhu učinit váš život něčím obrovským, je to on, kdo ve vás vyvolává vůli jít za ideálem, odmítání průměrnosti, která by vás pohltila; odvahu usilovat s pokorou a vytrvalostí o zlepšení sebe sama i společnosti, aby se stala lidštější a bratrštější.“
(Jan Pavel II.)




Proč dnes hledat Boha? Ptejte se v online rozhovoru
On-line rozhovor s knězem,
který působí v Doksanech a okolí
(oblasti s velice nízkou religiozitou)
proběhne ve čtvrtek 12.3. od 13:00 hod.
Otázky můžete klást již nyní.
Jdi na rozhovor



Proč dnes hledat Boha?
Online rozhovor s P. Adrianem Zemkem