Bůh dokáže působit
i prostřednictvím naší slabosti a nedokonalosti

Apoštol Pavel píše v jednom svém dopise do Korinta o boji se svou nemocí. Býval by se jí rád zbavil. Nevíme, čím strádal, ale bylo to něco, čím skutečně trpěl, co ho omezovalo, čím se cítil ve svém životě handicapovaný. Byl přesvědčen, že jako zdravý by toho mohl pro Boha vykonat mnohem víc. Obracel se s tím k Bohu a dostalo se mu odpovědi: „Stačí ti moje milost, protože síla se tím zřejměji projeví ve slabosti“ (2 Kor 12,9). Bůh totiž dokáže působit i prostřednictvím naší slabosti. Slabost nám nemůže zabránit, abychom byli pro Boha plně disponováni a abychom mohli být užiteční. Právě naopak, slabost nám dokonce může pomoci, abychom nestavěli do středu sami sebe. Může nám pomoci, abychom se Bohu otevřeli. Toto slovo z nás snímá tlak výkonu. Nemusíme se snažit odstranit za každou cenu všechny slabosti, každý strach a všechna svoje citlivá místa, nemusíme být perfektně (a perfekcionisticky) dokonalí.

Pavel právě díky vlastní slabosti
hlouběji vrostl do společenství Bohem

Každý z nás ve svém životě prožíváme nějakou slabost, kterou se cítíme limitováni, omezováni... Smíme stejně jako apoštol Pavel prosit Boha, aby nás uzdravil a osvobodil. Ale budeme-li i nadále trpět, neznamená to, že nás Bůh nevyslyšel. Nejspíše nám to může pomoci, že se dokážeme se strachem a přecitlivělostí vypořádat a že právě tím budeme otevřeni pro jeho Ducha. Může nás to osvobodit od vlastního sebestředného já, které se snaží vše zvládnout samo. Může nás to zbavit jen úzkého úhlu pohledu a otevřít nám široké obzory. Dotkneme se podstaty svého bytí, svého pravého jádra, ve kterém přebývá Bůh.

Bůh nevyslyšel Pavlovu prosbu o vysvobození z nemoci. Pavel si ale uvědomil, že právě díky nemoci, vlastní slabosti a omezenosti hlouběji vrostl do společenství Bohem. Svoje poslání apoštola pak mohl vykonávat nejen slovy, ale celým svým bytím včetně své nemoci. Ve spojení s Bohem pak vykonal daleko větší skutky a přinesl daleko větší ovoce, než jiní zdraví lidé svými vlastními silami.

Může to být i naše cesta.

Se svolením zpracováno podle knihy: O životě z víry,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde