Mnohé ženy vědí, že velké pracovní nasazení jejich manžela je opodstatněné, ale nechápou, proč jim není schopen zavolat a upozornit, že přijde později.

Proto je užitečné připomenout, že muž je bytost „jednoúkolová“, zatímco žena je schopna dělat víc věcí najednou. Vědci tuto ženskou schopnost vysvětlují častějším používáním pravé mozkové hemisféry. Když se muž soustředí na svou práci, zapomíná, že je manžel a otec. To je mimo jiné důvod, proč zapomene koupit chléb, i když jste mu před dvěma hodinami poslala zprávu na mobil! Pro ženu, která je spíše „víceúkolová“ (tedy schopná domluvit si návštěvu lékaře kvůli zánětu ouška svého nejmladšího a zároveň projednávat smlouvu), je toto mužské chování na hranici snesitelnosti.

A to není všechno! Když muž přechází z jednoho úkolu na druhý, potřebuje jistý čas na adaptaci. Projevuje se to jednoduše: jakmile přijde domů, vrhne se na pohovku, posadí se před televizi a soustředí se na zprávy! Až po chvilce takové „dekomprese“ může manželka doufat, že úroveň jeho sluchového vnímání bude uspokojivá.

Stéphane má podivný zvyk. On když večer přijede z práce, zaparkuje auto před domem, pustí si z kazety vážnou hudbu a deset minut tak relaxuje, než přijde domů! Znalost a respektování rytmu toho druhého umožňuje manželům, aby neztráceli trpělivost ani se necítili zanedbávaní. Pokud se zdá, že ta adaptační chvilka trvá moc dlouho, nepochybně by se měla stát předmětem konstruktivního rozhovoru.

Zpracováno podle knihy: Hugues Dollié - Ženy, milujte své muže!,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde