Otec, který je přítomen

Byla vypracována klasická studie, která měla zjistit, zda se děti lépe chovají na hřišti, které je oploceno, nebo na hřišti bez oplocení. Výsledek byl tristní: děti se cítí méně jistě a méně se věnují hře, když hřiště není oploceno. Shlukují se uprostřed a jen velmi málo z nich je natolik odvážných, že se pustí i do míst mimo hřiště. To, o čem si někteří psychologové mysleli, že je ponižující, dětem vyhovuje. Životní pravidla dětem pomáhají.

Mít otce, který je přítomen a aktivní, je jako mít plot kolem hřiště. Jeho přítomnost poskytuje jistotu a klid a znamená velmi mnoho.

Proto zdůrazňuji, že děti potřebují například i jíst společně s celou rodinou – většinu dní v týdnu. Pouze rutina, kvalita a pravidelnost může vybudovat zdravý pocit sounáležitosti. Otec, který přináší oběti kvůli vztahu, bude odměněn. Muž, který si nechá ujít místo, kde by měl o dvanáct tisíc dolarů ročně víc, ale musel by trávit celé týdny na cestách, takový muž, který staví vztah nade všechno ostatní a raději je se svou rodinou, bude mít velký vliv na život svých dětí, zejména dcer.

Proto neuposlechnu své děti, když říkají: „Tati, prosím, nechoď se dívat, jak hraju. Strašně při tom křičíš a já se pak stydím.“ Krissy mi tohle jednou řekla a snažila se to odůvodnit slovy: „Navíc hrajem mimo město, jsou to téměř dvě hodiny cesty.“

Pokračovala pak o tom, že není „in“, aby tam otec jezdil a sledoval zápas, nebo dokonce – což je ještě horší – povzbuzoval z tribuny.

Přesto si myslím, že mě zná natolik dobře, aby věděla, že když bude na hřišti, tak já budu sedět mezi diváky. Vešel jsem do tělocvičny těsně předtím, než začal volejbalový zápas, a viděl jsem Krissy, jak zvedla malíček levé ruky, kterou měla položenou na koleni. To byl pozdrav, který mi věnovala, ovšem její oči a rozzářený obličej říkaly všechno, co jsem potřeboval vědět. Skutečně si přála, abych tam byl.

Vědomí, že otec je přítomen a vyjadřuje podporu – obzvláště v atletice – je pro dívky ještě důležitější. Dr. Michael Nelson, předseda výboru pro sportovní medicínu a fitness Americké akademie pediatrů, řekl: „Nejdůležitějším faktorem při povzbuzování dívek ve sportu je mít vzor ve vlastních rodičích.“

Když je dcera na hřišti a vy se objevíte mezi diváky, znamená to pro ni mnohem víc než jen to, že vám záleží na jejím fyzickém zdraví: „Jsi důležitá. Záleží na tobě. Zajímá mě to, co zajímá tebe.“ Ví, jak máte nabitý rozvrh a vaše ochota dát stranou váš vlastní život, abyste vstoupili do jejího života, doslova formuje její duši. Když nejdůležitější muž v životě mladé ženy ji tímto způsobem utvrzuje, bude to ovlivňovat její očekávání a poskytovat vhodnou ochranu před mizery a sobci, kteří považují ženy jen za sexuální objekty a služky.

Otcovo utvrzování neproběhne jednou provždy. Vztah není jednolitá betonová dálnice. Připomíná spíše štěrkovou cestu, která se vytváří tak, že se přidává jeden drobný kamínek za druhým, věnováním času, gestem, který vyjadřuje zájem, schopností vcítit se.



***

Se svolením zpracováno podle knihy: Na otci záleží, kterou vydalo nakladatelství Návrat. Několik kapitol z této knihy naleznete zde

Výběr z knihy provedl časopis Rodinný život 4/2008

Ilustrační foto: Michal Vaněček