"Hodíme se k sobě?" ptá se přirozeně každý, kdo začne uvažovat o vážnějším vztahu. Proto ti nabízím pár základních otázek a ty si na ně odpověz. Možná nezískáš jasno hned první den, ale postupně pod jejich vlivem můžeš poznat, jestli počínající vztah má vůbec smysl udržovat. Test je rovnocenný pro obě pohlaví.


Desatero pro test lásky:

l. Dávání - Pravá láska raději dává než bere, sobecká raději přijímá. Zajímá mě život toho druhého, jeho názory, postoje a zájmy nebo chci být středem pozornosti jen já sám?

2. Úcta k osobnosti a charakteru - Přitahuje mě její, jeho charakter a osobnost? Chtěl bych, abychom spolu vychovávali naše děti v zásadách, kterým věří? Nebo mě přitahuje jen erotické vzrušení? Přitahuje nás k sobě jen tělo nebo i charakter? (Pokud přitahuje jen pěkné tělo, případné manželství pravděpodobně skončí havárií. Potkáte oba ještě tolik krásných těl.)

3. Zvyky - Jsme schopni tolerovat většinu zvyků, které jsme si přinesli z domova nebo chceme jeden druhého ve všem předělat? Jsme schopni po celý život snášet své chyby, i kdybychom se nikdy nezměnili?

4. Hodnoty života - Jaké máme priority, co je pro nás v životě nejdůležitější? Máme stejný světový názor?

5. Komunikace - Dovedeme spolu otevřeně o všem hovořit? Dovedeme si vysvětlit i opačné názory, aniž bychom se přitom hádali do krve a nadávali si do zvířecích druhů nebo se posílali někam?

6. Odpouštění - Když už jsme se pohádali, dovedeme se usmířit a odpustit si? Nevyčítat? Jsem schopen udělat první krok v uznání chyby? Je ona schopna uznat také někdy svoji chybu? (Schopnost hovořit spolu o všem a odpouštět si je nejdůležitější podmínkou pro zdařilé manželství.)

7. Známost - Vážnějšímu chození se dřív říkalo "známost". Bylo to odvozeno od slovesa znáti se. Známe se? Známe svou minulost, své reakce na různé situace, své plány do budoucna, své touhy, své rodinné poměry a podmínky? Známe rodiče jeden druhého a sourozence? Chci, aby se jeho rodiče a sourozenci stali mými rodiči a mými sourozenci?

8. Sebeovládání - Dovedeme se ovládat v oblasti tělesných důvěrností? Pomáháme si v tom nebo se vydíráme? Vynucuje si někdo z nás sexuální důvěrnosti? Dokážeme čekat? Vynucený sexuální styk je zabiják manželství. Umím se ovládat jako svobodný?

9. Vášně a závislosti - Jaký je náš vztah k cigaretám, alkoholu a drogám? Neskrývá se tu závislost? (Velmi důležitá otázka: soucit z "lásky" v tomto případě vůbec není na místě.) Nepodléhá můj protějšek nějakému druhu krutosti a surovosti? Nelibuje si příliš v násilných nebo pornografických filmech? Neprovozuje hazardní hry? Nejsou pro něho hlavní jen peníze a majetek? Nezajímá se o mne jen k vůli penězům a majetku? Umí ovládat své sexuální touhy vůči dalším ženám a mužům? Je mezi námi už dnes věrnost? (Pokud ne, nebude ani v manželství.)

10. Rodina - Přejeme si spolu založit rodinu? Chceme děti? Kolik? Chceme, aby v genech našich dětí byly geny rodiny mého partnera? Jsme pro děti ochotni obětovat i něco ze svého pohodlí a standardu?


Předložil jsem vám jen pár základních otázek. Povídejte si o nich. Je velice důležité umět si v manželství spolu o všem povídat.

***

Se svolením převzato z knihy Sex, jako šlehačka na dortu, kterou vydal "Křesťanský život".


Internetový on-line rozhovor
s Tomášem Řehákem na téma: "Sex je překrásný, ale..."
proběhne ve čtvrtek 16.8.2007 na webu vira.cz.
Do rozhovoru se můžete zapojit i vy.
Otázky je možné klást již nyní.