SRDCE - SYMBOL...

Ve všech národech je srdce symbolem středu lidské bytosti, symbolem lidskosti, vztahů, symbolem lásky. Kdyby svět zapomněl na "srdce", zavládla by v něm jen vůle a rozum. Svět by se tak stal chladným a krutým. Proto přišel Ježíš - Boží Syn na zem, aby ukázal, že Bůh je láska a že má své srdce otevřené pro každého člověka. 

Ježíš ve svém díle pokračuje skrze svého svatého Ducha a taktéž ve společenství lidí, kteří této jeho nabídce uvěřili a přijali ji za vlastní. Je to společenství církve, v němž se křesťané snaží tuto zvěst přijímat, nechat se od ní ovlivnovat a proměňovat. 

Je pro nás útěchou a oporou, že nad každým slabým a chybujícím člověkem bdí "Boží srdce", které má nekonečnou lásku i moc a říká: "Miloval jsem tě odvěkou láskou a přitáhl jsem tě slitovně na své srdce" (Jer 31,3). Boží srdce je útulným místem Božího přijetí. Je to pro každého z nás i prostor pro osobní růst, zrání a proměnu,

NEJSME SCHOPNI MILOVAT

Mnohdy jsme právě v koncích, protože očekáváme od sebe a druhých to, co může přijít jen od Boha. Jsme zklamáni, protože jsme založili svoji naději na iluzi: věřili jsme, že jsme sami schopni opravdově milovat. Ten, kdo ale věří, že se pro něho nalézá něco dobrého v "Božím srdci", a že se odtud rodí jeho vlastní dobrota, radost a nadšení, ten nebude nikdy zklamán. Víra ve všemohoucnost Boží lásky je jediným pramenem, který může živit náš život, naši naději, naši víru a naši lásku. 

BLAŽENÍ SAMOTÁŘI NEEXISTUJÍ

Kristova výzva ke vzájemné lásce není oddělena od zjevení Boha ve společenství Trojice. Můžeme žít láskou, protože v Bohu je společenství lásky. Proto na světě nemohou existovat blažení samotáři! Duch svatý nám nepomáhá, abychom se obešli bez ostatních. To si bere na starosti ďábel. Duch svatý nám naopak pomáhá, abychom se bez druhých obejít nemohli - v rodině, ve společnostti, v církvi, na světě...

VŠE SKONČÍ, JEN LÁSKA NE

Věčně budeme žít jen těmi okamžiky, které jsme prožili během svého pozemského putování v opravdové lásce. Zvěčníme se jen to, co bylo spojeno s láskou.

Nyní vše vidíme jako v hádance.
Vše poznáváme jen částečně.
Jednou ale vše poznáme v plnosti.
Láska nikdy nezanikne.
(srov. Bible 1 Kor 13,8-12)

(Zpracováno dle J. Hrbaty, R. Cantalamessy a L. Evelyho)