Ve čtvrtek 16.8.2007 proběhl on-line rozhovor s Tomášem Řehákem na téma "Sex je překrásný, ale nestojí za to, abyste pro něj umírali“. Rozhovor proběhl na celostátním setkání mládeže v Klokotech u Tábora. Tomáš Řehák, lektor mezinárodní křesťanské organizace ACET zabývající se péčí, vzděláváním a školením v oblasti AIDS.


Dotaz: Když je sex nejkrásnějším projevem lásky dvou lidí, proč tedy taková omezení a určování pravidel?

Tomáš Řehák: Domnívám se, že silniční pravidla jak mají jezdit auta nejsou pro to, aby nás omezovala, ale aby nás chránila. Zrovna tak, co se týká sexuality a sexu tak nám Bůh dal také pravidla a doporučení. Je to pro naše dobro. Ještě žádný sexuolog nevymyslel nic lepšího, než vymyslel náš Otec v nebi, který nás velmi miluje a chce pro nás to nejlepší.



Dotaz: Není požadavek předmanželské sexuální abstinence dnes jen již utopií, přežitkem?

Tomáš Řehák: Jsem přesvědčen o tom, že tomu tak není. Setkávám se s mnoha mladými lidmi. Často se ve školách ptám chlapců, kterou dívku by chtěli za manželku. Zda dívku, která zná všechny sexuální polohy a měla už předtím 8 chlapů v posteli a nebo tu, která je stejně hezká a je to dívka, která ještě nikoho neměla a je pannou. Po celé republice kluci sami odpovídají, že by si přáli když by jejich budoucí dívka byla pannou. Jen velmi málo kluků si přeje, aby tomu tak nebylo.




Dotaz: Co je na sexu špatného, že ho furt zakazujete?!?

Tomáš Řehák: Sex je skvělý. Ježdění autem je skvělá věc. Ale oficiálně je dovoleno jezdit autem až od osmnácti let.
Představte si, že váš dvanáctiletý syn za váma přijde a řekne vám: "táti, ty mě omezuješ, máme nové auto, dej mi klíčky, vysvětli mně, jak se řadí, chci si užít." Pochybuji, že s tím budete souhlasit. Ten zákaz je proto, aby ochránil vašeho syna. Jsou pravidla pro řízení auta a zrovna tak jsou dobrá doporučení pro sexuální život. Jedno z dobrých pravidel je např. že muž, když je HIV poz. by neměl žít promiskuitně. Když to nebude respektovat, může ohrozit své partnery. Toto omezení také chrání.


Záznam celého rozhovoru s Tomášem Řehákem na téma "Sex je překrásný, ale nestojí za to, abyste pro něj umírali" naleznete zde


- Web CSM Klokoty Tábor 2007
- Aktuálně z CSM, aneb klokblog