Píše se rok 1981, v USA umírá 8 lidí na nevysvětlitelnou chorobu, jejich těla nevykazují žádnou obranyschopnost. Přes všechny snahy lékařů umírají. O dva roky později přicházejí vědci v laboratořích na to, že ztrátu imunity způsobuje virus HIV. Nemoc AIDS se šíří po celém světě velikou rychlostí. Lidé s AIDS prožívají nepřijetí a odmítnutí společností. V roce 1985 se lékař Patrick Dixon (odborník přes rakovinu) v Anglii seznámí s několika lidmi s AIDS. Jako křesťan nemůže snést pohled na zanedbanou péči o tyto lidi - rozhoduje se, že se bude o ně starat. Zakládá organizaci, která nese jméno ACET.

ACET je křesťanské mezidenominační sdružení zabývající se vzděláváním a vyučováním o nemoci AIDS a pomoci nemocným HIV/AIDS. Lektoři ACET oslovili od roku 1995 již více než 770 tisíc studentů po celé ČR.

Posláním jeho projektu „Zvol si život“ je organizovat, zajišťovat a poskytovat přednáškovou a poradenskou činnost mladým lidem. Touto činností zasahujeme a ovlivňujeme žáky a studenty ZŠ a středních škol, učilišť a také rizikové skupiny zvláštních a speciálních škol, sociálních ústavů a dětských domovů kde převážnou část tvoří romské etnikum. Cílem je informovat mladé lidi na školách o rizikovém chování a možných způsobech přenosu HIV/AIDS. Projekt vychovává k odpovědnosti za navazování partnerských vztahů, vyzdvihuje hodnoty jako je věrnost, panenství a vede mladé lidi k tomu, aby přistupovali k sexu odpovědně, zdrženlivě a viděli sex z hlediska zdraví a trvalých partnerských vztahů. Cílem je, aby mladí lidé získali informace, sebevědomí, úctu k druhému pohlaví, byli povzbuzeni v sebeovládání. Cílem je snížení rizikového chování mládeže, snížení rozvodovosti a počtu nechtěných těhotenství, snížení rizika nákazy HIV/AIDS a pohlavně přenosných chorob. Nabízíme poradenství, a kontakty na příslušná odborná pracoviště. Kromě problematiky AIDS se také dotýkáme souvisejících problémů, např. nebezpečí drog, pohlavního zneužití, pohlavních nemocí apod. Velice často se setkáváme s tím, že za námi žáci a studenti přicházejí a otevřeně s námi hovoří o svých problémech např. o znásilnění, pohlavním zneužití, o závislostech na drogách apod.

Informace, které obdrží mládež v časopisech pro mladé (typu Bravo, Dívka apod.) jsou spíše bulvárního charakteru a velmi zkreslující. V televizi a kinech se propaguje volná láska (85 % sexu v televizi je sex mimomanželský, 95 % sex nechráněný). Mladí lidé automaticky tento způsob chování přebírají do svého života a neuvědomují si rizika a nebezpečí. Následkem toho jsou rozvrácené partnerské vztahy, neúcta k sobě a osobě druhého pohlaví, nechtěné těhotenství, infekce HIV, pohlavně přenosné choroby, drogová závislost. Důsledek velkého tlaku médií a dalších komerčních aktivit je snižování významu rodiny, nezodpovědnost mládeže při svém sexuálním chování, zvyšující se rozvodovost, zvyšující se počet lidí infikovaných HIV/AIDS, počet nechtěných těhotenství atd.



Prevencí se zachraňují lidské životy

V ČR stále roste počet HIV-poz lidí. V roce 2005 a 2006 byl zaznamenán největší nárůst počtu lidí infikovaných HIV. Tito lidé jsou vyřazeni ze společnosti, ztrácí zaměstnání, prožívají beznaděj. Nemocní prožívají dlouhodobé bolesti, často je opouštějí rodinní příslušníci a přátelé. Léčba nevyléčitelně nemocných, je velmi nákladná. Náklady na lékařskou péči jsou nesrovnatelně vyšší než náklady vynaložené na prevenci. Lektoři ACET jsou si vědomi potřeby chránit zdraví mládeže a prevencí zachraňují lidské životy.

Mladí lidé jsou budoucností našeho národa, jeho morálních hodnot. Prevencí se dá předejít nevyčíslitelným nákladům kterých bude třeba na zabezpečení péče a léčby lidí nemocných AIDS /léky, pobyty v nemocnicích, režijní náklady, snížení HDP apod./ Lektoři ACET svoji činností zachraňují zdraví, a doporučují vytvářet zdravé a dlouhodobé partnerské vztahy.Projekt se snaží minimalizovat rizikové faktory chování mládeže, motivovat a vést je takovým směrem, který povede k odpovědnosti za vztahy, které navazují. Pokud mládež obdrží životně důležité informace, a přistoupí k nim zodpovědně, dochází k omezení šíření HIV/AIDS, pohlavně přenosných chorob, nechtěného těhotenství a užívání návykových látek. Projekt org. ACET vede mladé lidi k výchově v partnerských vztazích, vyzdvihuje hodnoty jako věrnost, panenství, panictví, hlavní cíl je trvalý vztah dvou lidí v harmonickém manželství, založený na věrnosti, lásce, citu a oboustranné odpovědnosti.

O tento projekt je ze strany ředitelů škol, pedagogů, učitelů a také studentů obrovský zájem. Kdyby tomu tak nebylo, tak by žádný ředitel opakovaně nežádal ACET o návštěvu v jejich škole a do školy by je vůbec nepustil. Zájem o přednášky je mnohem větší než jsou kapacita možnosti lektorů ACET.

***
Více se o organizaci ACET dozvíte na adrese http://acet.cz.


Internetový on-line rozhovor
s Tomášem Řehákem na téma: "Sex je překrásný, ale..."
proběhne ve čtvrtek 16.8.2007 na webu vira.cz.
Do rozhovoru se můžete zapojit i vy.
Otázky je možné klást již nyní.