Otázka:
Jedním dechem jsem přečetl jsem vaší knížku rozhovorů "Život voněl člověčinou ". Moc se mi líbila a velmi mě oslovil váš životaběh. A trochu Vám taky závidím: prožil jste napínavý, zajímavý a plodný život a nyní se můžete se ctí ohlédnout zpět.
Já mám život ale před sebou, a s obavami nyní hledím do budoucna (terorismus, životní prostředí, nezaměstanost, smutný stav politiky, nemoci, vrtkavost lidských vztahů atd). Co byste k tomu řekl mně? Jak já se mám vydat do života? Čeho se mám držet, abych se jako vy za takových čtyřicet let mohl ohlídnout zpátky jako vy... Vždyť jistě ne každý z Vašeho okolí prožil plodný život jako vy – mnoho lidí komunistický režim a život vůbec nepěkně semlel …



Odpověď: Karel Fořt - neboli ´otec Karel´ z RFE

Je možné, že století 20., ve kterém jsem převážně já žil, bylo zvláště kruté. Ale století minulá nebyla o moc lepší, a žel Bohu, nebudou ani ta budoucí. Pán Ježíš nám žádný ráj na zemi nesliboval. Naše osudy, a i Váš, jsou v rukou milujícího otce. A proto - jak jsme zpívali se skauty:

"Za každou chvíli života,
jež dala mi tvá dobrota,
za každý žití okamžik,
měj, Pane můj, upřímný dík"
(melodie Utíkej káčo...) ...

Vybráno z internetového rozhovoru s P. Fořtem - neboli "otcem Karlem" z Radia Svobodná Evropa, které vysílalo do naší vlasti v době totality...


***






Před nedávnem vyšla kniha Život voněl člověčinou - Karel Fořt v rozhovoru s Janem Paulasem, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Několik kapitol z této knihy naleznete zde.