Argentinský časopis Clarin se obrátil na papeže Františka s otázkou, zda existuje nějaký návod na šťastný život. V neformálním rozhovoru papež odpověděl, že takový recept nezná, ale zmínil deset rad či principů, které jsou základem vyrovnaného života.

 

  1. Žij a nechej žít
    To je první krok k pokoji a radosti.
     
  2. Rozdávej se druhým
    V životě jsou potřebné dva póly: chvíle usebrání i chvíle, kdy se dáváme druhým. Pokud někdo zastaví tento dvojí pohyb, hrozí mu, že se stane egoistou. A stojatá voda zahnívá.
     
  3. ​Žij poklidně
    Schopnost chovat se laskavě a pokorně je jako tichá zátoka řeky života. Tuto schopnost mají staří lidé. Oni jsou pamětí národa. Národ, který nepečuje o své seniory, nemá budoucnost.
     
  4. Nezapomeň si někdy hrát
    Základem zdravé kultury je hra s dětmi. Je to těžké, když rodiče odcházejí do práce brzy ráno a vracejí se, když už děti spí. Je to těžké, ale je to potřebné.
     
  5. Prožívej neděli v rodinném kruhu
    Neděle je pro rodinu.
     
  6. Pomáhej mladým lidem najít práci
    Člověk vnímá svou důstojnost, když si na sebe dokáže vydělat.
     
  7. Chraň přírodu
    Je potřebné chránit přírodu, ale neděláme to. Je to jedna z největších výzev, které jsou před námi.
     
  8. Rychle zapomínej na křivdy
    Potřeba mluvit špatně o druhých je projevem nízkého sebevědomí. Jako by člověk říkal: „Cítím se tak mizerně, že místo toho, abych se pozvedl, stáhnu i druhého.“ Zdravé je rychle zapomínat na křivdy.
     
  9. Respektuj ty, kteří smýšlejí jinak
    Můžeme druhé zneklidňovat svým svědectvím, abychom tak oba rostli ve vzájemné komunikaci, ale to nejhorší, k čemu může dojít, je náboženský proselytismus, který ustrnul v pozici: „Mluvím s tebou jen proto, abych tě přesvědčil.“ Každý účastník dialogu ať si je vědom své vlastní identity. Církev roste díky přitažlivosti, nikoliv díky proselytismu.
     
  10. Aktivně usiluj o mír
    Válka ničí. Musíme hlasitě volat po míru. Mohlo by se zdát, že mír je pouze klidem. Mír však nikdy není pouhým klidem. Mír je vždycky aktivní.