Vlezlý chlad nemá nikdo rád

Začala topná sezóna. Vlezlý chlad nemá rád asi nikdo z nás. Mně je nejpříjemnější se na chalupě opřít o roztopené kachláky a nasávat teplo do svého těla. Avšak při vzpomínce na sluncem prozářené léto mi vytane na mysli i dřina s přípravou dřeva a tak si rozmyslím, v které místnosti zatopit, jestli neutěsnit líp okno a kolik těch stupňů v pokoji opravdu potřebuji.

České emise oxidu uhličitého ovlivňují jak mně,
tak třeba i vzdálené tichomořské ostrovy

Co když však žiji nebo pracuji v domě s ústředním topením a mé finanční možnosti mi dovolí zatopit si, kolik jen chci? Jaké jsou toho následky? Tady bych uvedla svou osobní zkušenost. Měla jsem tu smůlu (nebo štěstí?), že jsem strávila 16 let na černouhelné pánvi. Haldy, těžební věže, zdevastovaná krajina, elektrárny, ovzduší zničené průmyslem, astma byly dennodenními průvodci půlku mého života. Tuto odvrácenou stránku české energetiky nemá prožitou každý. Má to však ještě i jiný rozměr – celosvětový. Emise oxidu uhličitého ovlivňují globální změny klimatu – tedy nejen mě a mé sousedy, ale i zcela neznámé a vzdálené populace např. subsaharské Afriky či tichomořských ostrovů.

Povolání každého z nás:
střežit Boží dílo

Jaký je můj vztah k životnímu prostředí? Jsem schopná svobodné, radostné a odpovědné střídmosti a soucitu k celému Božímu stvoření, zejména k slabým a ohroženým? Pokusím se překonávat krátkozraký a sobecký konzumismus? Papež František v encyklice Laudato Si píše, že „Není možné nasazovat se za velké věci pouze na základě pouček, bez MYSTIKY, která by je oživovala. Spiritualita není oddělená od těla ani od přirozenosti. Všichni potřebujeme EKOLOGICKOU KONVERZI, což znamená, že se ve vztazích k okolnímu světu projeví všechny důsledky mého setkání s Ježíšem. Povolání střežit Boží dílo je podstatnou součástí ctnostného života. Nepředstavuje něco volitelného ani nějaký druhotný aspekt křesťanského života.“

Vytáhnout ze skříně (staré) teplé ponožky

Když tedy opětovně použiji nějakou věc, místo abych si koupila novou, nebo se více obléknu, místo abych víc zatopila, je to opravdový skutek lásky vůči všem bližním ve všech jeho formách. A představme si, kdyby tisíce, desetitisíce či miliony lidí na celém světě vytápěly nyní doma o jeden stupeň méně, kolik by to ušetřilo energie a ovzduší. (Akorát bychom museli vytáhnout ze skříní teplejší ponožky a svetry…)