Velmi Vás prosím o radu, jedná se o problém s mou tchýní, se kterou nevycházím dobře. Donedávna jsme se téměř nevídaly, ale teď, co se nám narodila dcera, je to pro mě moc těžké. Má tchýně není zlá, ale je hodně (i psychicky) "nestandardní".  / ... / Děsím se toho, že by mohla naše dítě nějak ovlivňovat. Nechci vypadat jako příšerná snacha, ale pokud se o tom s někým v rodině bavím, všichni mi řeknou – musíš se s ní prostě naučit žít, neber to, co říká tak vážně a dostanu kapky, že jsem nepřizpůsobivá a že si to moc beru. Je to možná pravda, ale já nedokážu vyjít s vědomím, že se mi bude takovýto člověk motat do výchovy a ignorovat mé představy o rodičovství. Moc prosím o radu, jak se mám s tím naučit žít. (Dotaz zaslaný do redkace vira.cz)

***

Učit se odstupu

Milá…

Myslím, že na Vaši otázku není jednoduchá odpověď. Život s sebou přináší těžké situace. Buď se bude babička chovat v rámci normálních mezí, potom je třeba, abyste v sobě našla odvahu jí vycházet vstříc, hovořit s ní, pokusit se jí chápat a alespoň občas jí dceru svěřit. Pokud její chování začne být mimo rozumnou hranici, musíte věc řešit. Na takové posuzování ale nejste sama, což je skvělé! Opřete se o svého muže i tchána. Jistě Vám pomohou posoudit dobře situaci a rozlišit, jestli je ještě vše v normě.

Dala bych za pravdu tomu, co slýcháváte doma: s takovým člověkem je opravdu nutné se naučit žít. A učit se odstupu. Své dítě asi nebudete moci uchránit jejího vlivu. Věřte, že i kdyby ho neovlivňovala babička, najde se mnoho dalších lidí, kteří ho budou ovlivňovat ´špatně´. Dobrý vývoj dítěte spočívá především v pocitu bezpečí v nejbližší rodině - Vy a Váš muž. Vaše tchyně mu, myslím, nemůže ublížit tak moc, jak se Vám na první pohled zdá, možná i naopak. Dítě není možné uchránit špatného vlivu okolí. Vždycky zde budou nějaké špatné věci. Psychologové říkávají, že se takto dítě automaticky učí vymezovat a je tak lépe připraveno do života.

Vztahy takto fungovat nemají, ale to bychom snili o nebi a tam nejsme. Je tedy třeba situaci zcela přijmout a vyrovnat se s ní tak, jak jen to budete umět. Nezapomeňte, že Vaše dítě vstřebává do sebe od kolébky způsob, jak se vyrovnáte s tímto náročným vztahem a jednou bude reagovat stejně. Myslím, že by mu pomohlo, dokážete-li v sobě najít sílu k nějaké formě pozitivního jednání. Doporučuji Vám dobré duchovní doprovázení a pokud skrze ně nezískáte nějaké světlo, tak i psychologickou konzultaci (popř.obojí).

Přeji Vám hodně odvahy

(stepa)

Otázky a odpovědi na téma "tchýně".

***

V dotazu a odpovědi byly provedeny redakční úpravy a změny, které dotaz a odpověď zcela anonymizují. Případná podobnost je proto čistě náhodná (a ev. způsobená i tím, že popisovaný případ se vyskytuje obecně častěji...).