Tváří v tvář sklíčenosti matek a otců

Tváří v tvář sklíčenosti, která může nastat v životě toho, kdo se snaží žít víru jako matka a otec v rodině, říkám jasně: mějte vždycky v srdci jistotu, že Bůh jde spolu s vámi a ani na okamžik vás neopouští! Nikdy neztrácejme naději! Nikdy ji ve svém srdci nezhášejme! V našem světě existuje zlo, ale není tím, kdo je silnější. Silnější je Bůh a Bůh je naše naděje! Bůh nás doprovází. 

Ženy byly prvními svědky

Ženy byly prvními svědky Ježíšova vzkříšení. Znamená to, že Bůh si nevybírá podle lidských kritérií. Prvními svědky Ježíšova narození jsou pastevci, prostí a obyčejní lidé; prvními svědky vzkříšení jsou ženy, které měly v tehdejší společnosti podřadné místo…

Maminky a ženy, vydávejte svědectví o živém Ježíši

Je to tak trochu poslání žen, žen matek, aby dosvědčovaly dětem, vnukům, že Ježíš je živý, živoucí, vzkříšený. Maminky a ženy, vydávejte toto svědectví! Bohu leží na srdci, nakolik jsme vůči němu otevření a zda jsme jako důvěřující děti. Přivádí nás to také k zamyšlení nad zvláštní rolí, jakou měly a mají ženy v církvi a na cestě víry při otevírání bran Pánu, v jeho následování a ve sdílení jeho lásky, protože pohled víry by měl být jednoduchý, hluboký a láskyplný. Apoštolové a učedníci mají obtížnější cestu k víře než ženy.

Babička mi předala z víry mnoho

Byla to moje babička, která mne naučila modlitbě. Předala mi mnoho z víry a vyprávěla mi příběhy světců. Právě ona mi předala víru ve vzkříšení. Dodnes mám mezi v breviáři (modlitební kniha ve dvou silných svazcích), kterou vozím všude s sebou, vložený rukopis své babičky. Je to jakási závěť zanechaná nám vnoučatům.

Se svolením zpracováno podle knihy
Andrea Tornielli Kvítky papeže Františka,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. 

Redakčně upraveno.