O matkách se někdy předpokládá, že nic moc neumějí. Předpokládá se, že nemají nad druhými moc. O matkách se předpokládá, že nevydělávají peníze. Matky trpí tím, že mají ve společnosti nízké postavení. Někdy jsou matky považovány za jakési živoucí fosílie a jakési podivné připomínky vzdálené minulosti, kdy všechno bylo úplně jinak.

Toto nízké společenské postavení nechává matkám pouze dvě možnosti: buď se začnou oblékat do kostýmků a přenechají mateřství jiným, nebo skloní hlavy a budou se snažit, aby nevzbuzovaly pozornost. Ale obvykle mají ženy ještě třetí možnost: mohou odmítnout nízké postavení, které jim společnost přisoudila, a požadovat uznání a podporu, neboť jim náleží. Podle mého názoru nespočívá síla mateřství v tom, že marníte své nadání při vykonávání domácích prací. Mateřství se zakládá na lásce, výchově a určitém managementu. Přináší s sebou nezměrné úkoly, ale také odpovědnost a svobodu. Mateřství vyžaduje vynalézavost a houževnatost. Mateřství vyžaduje využívání různých dovedností při řešení rozličných problémů, neustálé rozhodování a současné plnění různých úkolů. Mateřství rozvíjí přirozené lidské vlohy.

Musíte si sama stanovit základní význam tohoto povolání, jeho všeobecné cíle i každodenní plány. Mateřství, ačkoli má obrovský význam, přesto se skládá z velkého množství zdánlivě neužitečných úkolů. Při konání velkých věcí neděláte žádné velké kroky, nepodepisujete šeky na významné částky, ani nepromlouváte k velkému shromáždění. V roli matky činíte velké věci prostřednictvím malých krůčků. Není vždy snadné plnit dlouhodobé cíle (například předávat správné hodnoty vašemu pubertálnímu potomkovi) v krátkodobém horizontu (přimět jej, aby vám dnes večer pomohl s nádobím).

Jakožto matka musíte vložit do činnosti, kterou vykonáváte až čtyřiadvacet hodin denně, celé své já – duchovní, citové, duševní i tělesné. Mezi placenou prací a mateřstvím je asi takový rozdíl jako mezi elektronickou poštou a osobním rozhovorem: můžete si ponechat část svého já, ukázat pouze jeho určitou složku a udržet si tak oddělené soukromí. Kolegové vám to umožní, ale děti ne. Kanceláře zůstávají přes noc prázdné, v domovech se žije naplno i v noci. Mateřství je povoláním, kterého nemůžete jen tak nechat.
 

Se svolením zpracováno podle knihy Mateřství od Anny Melchiorové,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Ukázky z této knihy naleznete zde