Vy jste Boží chrám. (1 Kor 3,17) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

Veronika Suchá

Vánoční cukroví

kokosky, biskupský chlebíček a mnohé další

z knihy Vánoční a silvestrovská kuchařka , vydal(o): Vyšehrad

Kokosky

Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr

Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z vychlazeného těsta strojkem tlačíme asi šest centimetrů dlouhé tyčky, které stáčíme do věnečků a klademe na moukou vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě asi 20 minut. Kokosky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat s jedním vanilinovým cukrem.

Biskupský chlebíček

Těsto: 4 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g polohrubé mouky, 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (sekané mandle, sekané oříšky, hrozinky, sušené hrušky, datle, fíky či kandované ovoce), máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy


Na ozdobu: oříšková poleva z polotovaru nebo čokoládová poleva

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj přimícháme asi polovinu cukru. Postupně zašleháváme žloutky, vždy asi se třetinou mouky a třetinou zbylého cukru. Do takto připraveného těsta přidáme směs nadrobno nasekaného ovoce a oříšků a lehce promícháme. Těsto vlijeme do úzké vyšší formy, kterou předtím vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Upečený prochladlý chlebíček polijeme čokoládovou nebo oříškovou polevou. 

Čokoládové kuličky

Těsto: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g celých lískových oříšků, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 vanilinový cukr, špetka zázvoru, špetka skořice

Na ozdobu: moučkový cukr

Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do chladu. Z vychlazeného těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem. 

Datlové kopečky

125 g másla, 200 g ovesných vloček, 250 g datlí, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Rozpuštěné máslo smícháme s ovesnými vločkami a necháme znovu ztuhnout. Datle vypeckujeme a nadrobno nakrájíme. Utřeme vajíčka s cukrem, vanilinovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme datle, vločky a pečlivě promícháme. Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hrudky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. 

Mandlové věnečky

Těsto: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 125 g mletých mandlí, 1 vanilinový cukr, 1 vejce, 125 g maizeny, 2 kávové lžičky prášku do pečiva

Na ozdobu: čokoládová poleva
Všechny suroviny elektrickým šlehačem dobře promícháme s jednou třetinou hladké mouky. Pak přidáme i zbylou mouku, těsto propracujeme a necháme asi půl hodiny uležet v chladu. Hmotu naplníme do stříkačky. Na plech, který jsme vyložili papírem na pečení, stříkáme věnečky. Pečeme je ve vyhřáté troubě asi 10-12 minut. Vychladlé věnečky pak do poloviny máčíme v tmavé čokoládové polevě.


Další recepty na vánoční cukroví:
- vánočka
- jablkový závin - štrůdl
- vánoční perníčky
- vánoční houbičky a kuličky
- vanilkové rohlíčky


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Kdo se spoléhá na Boha, je jako strom u vody.
(Jr 17,5)

Sv. Lev Veliký - Papež zásadního významu pro Evropu (440 - 461)

Sv. Lev Veliký - Papež zásadního významu pro Evropu (440 - 461)
(9. 11. 2025) Po vyplenění akvileje se roku 452 vypravil Attila, vůdce Hunů do střední Itálie. Zástupci Říma mu pod vedením…

Svatý Martin z Tours (svátek 11.11.)

Svatý Martin z Tours (svátek 11.11.)
(8. 11. 2025) Nejznámější příhoda sv. Martina se stala v zimě roku 334. Tehdy se voják Martin před branami města Amiens rozdělil se…

13. 11. si připomínáme sv. Anežku českou - materiály pro děti

13. 11. si připomínáme sv. Anežku českou - materiály pro děti
(8. 11. 2025) Obrázkové čtení sv. Anežce. Pracovní list s obrázky a základními informacemi o životě svaté Anežky. Šablona na sklo,…

Sv. Martin (11. 11.) - materiály pro děti

Sv. Martin (11. 11.) - materiály pro děti
(8. 11. 2025) Obrázky sv. Martina pro omalování nebo vytvoření obrázku na sklo, omalovánky s tématikou svatomartinských lampiónových…

Pomozte při Národní sbírce potravin – 8. listopadu 2025

(5. 11. 2025) Komunita Chemin Neuf hledá dobrovolníky, kteří by pomohli s rozdáváním letáků a vybíráním darovaného zboží u…