Kdo zachovává Boží slovo, nezemře navěky! (Jn 8,51) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

Veronika Suchá

Vánoční kapr

Kapr namodro, na černo, na pivě

z knihy Vánoční a silvestrovská kuchařka , vydal(o): Vyšehrad

Kapr namodro

6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, 1 bobkový list, 100 g ,očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 100 g másla

Do hrnce dáme opět pouze tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření, nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme přejít varem. Přidáme kousky ryb a vaříme pomalu na mírném ohni 15 minut doměkka. Potom porce opatrně vyjmeme, dáme na mísu a pokapeme rozpuštěným máslem.

Kapr na černo

6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, trochu tymiánu, 1 bobkový list, 50 g másla, 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 40 g nastrouhaného perníku na vaření, 2 vrchovaté polévkové lžíce strouhaného chleba, 1 kávová lžička karamelu, 3 polévkové lžíce švestkových povidel, 250 ml červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, 1 kávová lžička krystalového cukru, citronová šťáva

Do hrnce dáme tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody nejdříve přidáme sůl, ocet, rozpůleno u cibuli, všechno koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí vody vložíme ryby, rychle přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 15 minut. Uvařené porce opatrně vyjmeme. Mezitím na rozpuštěném másle osmažíme na nudličky nakrájenou zeleninu a podlijeme ji scezeným rybím vývarem. Do něj zakvedláme nastrouhaný chléb a perník rozmočený v trošce vody, karamel, změk1á povidla, víno a za občasného zamíchání vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené mandle, rozinky a předem namočené pokrájené švestky. Ještě krátce povaříme a dochutíme

Kapr na pivě

6 očištěných porcí kapra, sůl, mletý pepř, 250 ml světlého piva, 2 polévkové lžíce oleje, 1 středně velká cibule, citronová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika

Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne vším) a vložíme asi na hodinu do chladničky. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citronovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme doměkka. Jako příloha se hodí bramborový salát, bramborová kaše nebo chléb.


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Související texty k tématu:

 


Vánoce
 / na webu vira.cz / na webu pastorace.cz / na webu deti.vira.cz

Motto webu: Ten, kdo doufá v Boha a spoléhá se na něj, je jako strom u vody. (srov. Jer 17,5)
 

Velikonoce - informace, význam

Velikonoce - informace, význam
(1. 4. 2023) Květná neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota; velikonoční vigilie, příběh Velikonoc, mazanec recept

Co je to mazanec?

Co je to mazanec?
(27. 3. 2023) Co je to mazanec... Několik osvědčených receptů na velikonoční mazanec.

Velikonoce - pracovní listy pro děti

(26. 3. 2023) Pracovní listy k Velikonocům - k doplnění, přečtení, vybarvení i dokreslení...

Svátek Zvěstování Páně (25.3.)

(23. 3. 2023) Žádný učený z nebe nespadl a z nebe nespadl ani Bůh. Bůh si zvolil svou cestu do světa prostřednictvím člověka, který se…

Fotogalerie - Miloslav kardinál Vlk

Fotogalerie - Miloslav kardinál Vlk
(18. 3. 2023) 18. 3. 2017 zemřel Miloslav kardinál Vlk. Publikueme několik amatérských fotografií...

Internet - dobrý sluha i zlý pán. Doporučujeme k přečtení!

Internet - dobrý sluha i zlý pán. Doporučujeme k přečtení!
(16. 3. 2023) Doporučujeme k přečtení knížku: S mobilem do Božího království? 25 úvah o tom, proč je internet dobrý sluha i…

Jiří Grygar (* 17. 3. 1936)

(16. 3. 2023) Český astronom a astrofyzik, významný popularizátor vědy v oblasti astronomie, astrofyziky a vztahu vědy a víry, za…