Potkáme své blízké i po smrti ?
Znovu se sejdeme! 

Poznáme po smrti v Bohu své blízké? Nebo už nebudou existovat žádné osobní lidské vztahy? Křesťanská víra nám dává oprávněnou naději, že se ve smrti znovu s našimi milovanými shledáme. Budeme s nimi prožívat společenství. 

Vzkazy domů před popravou

Uvěznění příslušníci odboje za 2. sv. války psali z vězení krátce před popravou svým ženám a dětem: „Znovu se setkáme." Láska je silnější než smrt. Smrt ji nemůže zničit. Ve smrti nevypadáváme z milující Boží náruče. Nevypadáváme ani z lásky svých bližních. Smrtí naše láska k druhému člověku dostává nový rozměr! 

Nemáme přesnou představu

Nedokážeme si zcela jasně představit, jaké to setkání u Boha bude. Jistě to nebude jako setkání třídy po třiceti letech, kde se jen pořád vypráví, co všechno se stalo. Bude to spíše setkání a sjednocení bez přílišných slov. Ale všechno to, po čem jsme v lásce toužili, dojde naplnění. Naznačuje to apoštol v prvním listu Korinťanům: „Co oko nevidělo, co ucho neslyšelo, a nač člověk nikdy ani nepomyslil, to všechno Bůh připravil těm, kdo ho milují“ (1 Kor 2,9). I po smrti si uchováme osobní vztah k těm, které jsme milovali. Náš vztah už nebude zatemňován našimi chybami a slabostmi. 

Setkání s někým, kdo nám uškodil?

Možná máme strach, že se v nebi setkáme s někým, kdo nás hluboce zranil nebo s kým jsme byli v neustálém konfliktu. Ale můžeme důvěřovat tomu, že tito lidé budou od základu proměněni. Máme naději, že setkání bude jiné než na zemi. A láska k těm, kteří jsou nám tady na zemi nejbližší, se láskou k druhým nikterak neumenší. Naopak se znásobí.

Se svolením zpracováno podle knihy: O životě z víry,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde.