Pomoc pro rozhodování
v každodenním životě

Při rozhodování v každodenním životě nám pomáhá žebříček hodnot, který jsme si vytvořili.

Hodnoty, které určují náš život jsou různé - záleží na našem zaměření, životním stylu, cílech, kterých chceme v životě dosáhnout... Pro sedláka má hodnotu zasadit včas brambory, protože jeho cílem je dobrá sklizeň brambor. Pro studenta má hodnotu dobrá známka ze zkoušky, protože se tím přibližuje ke svému cíli - vystudovat.

Hodnoty máme různé

O hodnotách hovoříme i tam, kde jde o život člověka, i tam, kde jde o život rodiny. Pro někoho má rodina vysokou hodnotu – po jiného tomu může být jinak. Pro někoho má vysokou hodnotu dobré, správně fungující manželství. Pro někoho mají velkou hodnotu děti – když je má, je na ně hrdý. Pro někoho má hodnotu vysoké společenské postavení (kariéra). Pro alkoholika je hodnotou alkohol, pro toxikomana dávka drogy, pro gamblera možnost dostat se k automatu, pro někoho to, že druhého urazil, zbil nebo zranil.

Hodnoty mohou být nejrůznějšího druhu: hodnoty ekonomické, peněžní a majetkové, společenské uznání, hodnoty morální (např. že se někdo dovede přemoci, ovládne se a nedá se strhnout negativním sobeckým zaměřením), hodnoty kulturní, které mají svou cenu v celém našem životě.

Vědět, o co nám v životě jde

Existují hodnoty obecné i hodnoty zcela osobní. A jsme dokonce schopni vytvářit jejich žebříček – od těch nejdůležitějších po ty zanedbatelné – a podle toho i žít. Je dobré si být stále vědom toho, jak vypadá náš žebříček hodnot. Hodnot o které nám v životě jde, i těch, kterými se v životě řídíme, i těch, kterými bychom se řídit měli. To nám pak v každodenním životě pomáhá k orientaci a rozhodování.