Ve španělském Madridu byl oficiálně zahájen 26. ročník Světových dnů mládeže (SDM), které budou trvat do neděle 21. srpna a na kterých se statisíce mladých lidí z celého světa setkají s papežem Benediktem XVI. Motto letošního setkání zní: „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry“ (srov. Kol 2,7).

Hymna setkání (s českými titulky):

 

Program pro mládež

V rámci Světových dní mládeže v Madridu ve dnech 16. – 21. srpna 2011 bude od úterý do pátku v dopoledních hodinách v Českém národním centru připravený duchovní program, jehož součástí je modlitba, katecheze a mše svatá. Od úterý do čtvrtka se odpoledne a večer po celém Madridu uskuteční Festival mladých, do kterého přispěla třemi body programu i ČR. Svatý otec Benedikt XVI. poutníky přivítá ve čtvrtek (18. srpna) ve večerních hodinách a v pátek (19. srpna) povede v centru města křížovou cestu. Vrcholem SDM bude sobotní modlitební vigilie a nedělní závěrečná mše svatá (20. – 21. srpna) s papežem na madridském letišti Quatro Vientos. Poselství papeže Bednedikta XVI. pro Světový den mládeže v češtině naleznete zde.

Tato akce má vliv na mezinárodní politiku

Na zahájení SDM se shromáždily početné národní skupiny účastníků, které naplnily ulice Madridu. Český velvyslanec ve Španělsku Karel Beran poděkoval poutníkům z České republiky za jejich účast na Světových dnech mládeže. „Je to projev vaší dobré vůle a potvrzuje, že naše vlast zaujímá historicky stvrzené a neměnné místo mezi všemi národy světa, které pojí kořeny katolické víry.“ Tato akce má podle jeho slov mimořádný vliv na mezinárodní politiku a mladí poutníci mohou přinést poselství o tom, jaký je náš národ.

Bůh žehnej tomuto setkání,
aby přineslo hojné duchovní ovoce!

(Text je sestaven z tiskových zpráv Anežky Hesové
a z webu http://madrid2011.signaly.cz
Fotografie jsou využity z profilu Dominika Nováka na webu signaly.cz)