Jaký to život jen bez přátel?
Vězení, v němž není radosti, není potěšení...

(Jan Kochanowski)

Latinské přísloví tvrdí, že “přítel je největším životním pokladem“. Mnozí ale vnímají, že je přátelství v moderním světě do značné míry zanedbáváno. "Ve starověku považovali lidé přátelství za tu nejšťastnější a nejlidštější podobu lásky. Zato dnešní svět je ve srovnání s tím mlčky pomíjí," stěžuje si Clive S. Lewis. Sokrates ironicky poznamenával: "Je podivné, že lidé vždycky dokážou odpovědět na otázku, kolik ovcí čítá jejich stádo, ale nedokážou uvést počet svých přátel."

Italský spisovatel Francesco Alberoni se ptá: "Objeví se ještě vůbec v moderním světě tu a tam přátelství?" Odpovídá: "Vždyť i nadále zůstává podstatnou součástí našeho života", a dodává: "Pravděpodobně stejně důležitou jako ve starověku." Naše dnešní přátelské vztahy ale bývají povrchní, protože jim věnujeme příliš málo času, pozornosti, energie a zájmu. Často totiž prohrávají svůj zápas s honbou za penězi, za kariérou, blahobytem a konzumem.

"Přátelství je nejlahodnější pozemskou sladkostí", říká svatý Augustin. "V tomto tak nestálém světě existuje přece jen něco velikého - žít v trvalém přátelství" (John Henry Newman). "Přátelství, životní poklade, vrchole člověčenství! Dělíš život na půl, a přece jej o polovinu zvětšuješ" (Kazimierz Brodzinski). "Přátelství, rozkoši všech lidí a ctnosti všech věků" (Karol Sienkiewicz).

Toužíme-li mít přátele, měli bychom pokládat tento vztah za jednu z nejdůležitějších životních hodnot, kterou je potřeba vyhledávat a tomuto daru se otvírat. "Dokaž být přítelem a najdeš přátele," prohlašuje Ignacy Krasicki. Protože ale náš život bývá velice křehký, "je třeba posilovat jej mnoha přátelstvími. Milovat a být milován - to je největší životní štěstí" (Sydney Smith).

 

Ježíš praví: nenazval jsem vás služebníky, ale přáteli (Jan 15,15).  Dále Ježíš říká: Moji přátelé, nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale potom už nemají, co by ještě udělali. ... Copak se neprodává pět vrabců za dva haléře? Ani jediný z nich není u Boha zapomenut. U vás však jsou spočítány i všechny vlasy na hlavě. Nebojte se! Máte větší cenu, než všichni vrabci! (srov. Lk 12,4-7)