V úterý 30.10.2007 proběhl na webu vira.cz veřejný "dušičkový" internetový rozhovor s kardinálem Miloslavem Vlkem, ve kterém se mnozí tazatelé ptali na otázky ohledně umírání, smrti a posmrtného života...


Poraďte, jakým jednoduchým způsobem zbavit většinu lidí kolem nás strachu ze smrti? (Merinka)

Miloslav kardinál Vlk: Zbavit lidi strachu ze smrti myslím nelze v zásadě ničím jiným než vírou v Ježíše Krista zmrtvýchvstalého. Žádný jiný „systém“ nemá řešení smrti. Reinkarnace je pouze oddálení skutečnosti smrti, ale ne její odstranění. Překonání, odstranění smrti uskutečnil ve svém životě pouze Kristus a na tomto svém vítězství dal účast všem, kdo jsou s ním životně, existenčně spojeni... Uvěřit v Krista je dar, milost, za něj je třeba také prosit.

Mám moc rád svého psa a nedovedu si představit, že se s ním v nebi nesetkám. Co si mám počít?

Miloslav kardinál Vlk: Přečti si poslední kapitoly z Bible, z knihy Zjevení, kde se mluví o novém nebi a nové zemi, že totiž i příroda bude mít účast na vzkříšení.Přečti si 8. kapitolu z Listu Římanům, kde sv. Pavel říká, že i "tvorstvu zůstává naděje, že i ono bude vysvobozeno z porušení a dosáhne svobody ve slávě Božích dětí". Takže je možné, že se se svým psem nějak setkáš. 

Záznam celého rozhovoru naleznete zde.