Stůjte na cestách a vyhlížejte, ptejte se, kde je dobrá cesta a vydejte se po ní a vaše duše naleznou klid. (Jer 6,16)



V prvních křesťanských staletích byla postní doba skoro výhradně věnována přípravě žadatelů o křest (katechumenů) na slavnostní přijetí křtu, který byl udělován o Velikonocích.

Pro ty, kteří již byli pokřtěni, se postní doba stala obdobím obnovy víry a přípravou na obnovu svého křestního slibu. Postní doba je příležitostí obrácení své pozornosti k Bohu, k sobě, ale i k lidem v našem okolí. 





Konkrétní kroky v postní době
Osvědčenými kroky v postní době jsou: modlitba, půst a almužna.

Modlitba je cestou k přebývání s Bohem. Je důležitým momentem při naslouchání Bohu. Spojuje nás s ním a skýtá možnost vše důležité v našem životě přezkoumat před jeho tváří.

Půst zdaleka není jen odepřením si jídla. Je zřeknutím se čehokoliv, co je v našem životě postradatelné, zbytečné nebo překážející. Tím, čeho se zřekneme, můžeme obohatit potřebného bližního.

Almužna je slovo dnes zastaralé. Ale i dnes vládne mnohdy bolestná nerovnost mezi lidmi. Nerovnost ekonomická, nerovnost co do pocitu štěstí, užitečnosti, lidských kontaktů... Almužna tedy může znamenat: dávat sebe, svůj čas, zájem, trpělivost těm, kteří to potřebují.





Postní doba je dobou pokání,
neboli obrácení.


Obraťte se a budete žít!

Kdykoliv proroci, Ježíš, či apoštolové vybízejí k pokání, mluví zcela jednoznačně o změně vnitřního smýšlení, o hluboké proměně v srdci. Slovo „srdce“ neznamená v biblické mluvě pouze cit a citovou náklonnost, jak se dnes všeobecně myslí. „Srdcem“ se v Bibli představuje to, co je v hlubinách každého člověka, v jeho nejhlubším nitru.

Nejpodstatnějším prvkem pokání, neboli obrácení, není obrácení své pozornosti na sebe a na své slabosti. Podstatou pokání je obrácení se k Bohu, k jeho láskyplnému vztahu ke každému z nás.

Obrácení znamená: obrátit svou pozornost nejprve k Bohu, který sídlí v srdci každého z nás. Vždyť teprve pod pohledem lásky lze v životě něco budovat a měnit!




Obraťte se a budete žít! (Ez 18,30-32)