Netradiční způsob oslavy státního svátku 28. října zvolí Ekumenická rada církví. Již potřetí pořádá akci "Modlitba za domov 2009 - ekumenické shromáždění na Řípu a v jeho okolí". Zváni jsou křesťané z různých církví, ale i široká veřejnost!

Program vypukne v 10 hodin dopoledne v obci Krabčice, v parku Domova odpočinku ve stáří, který provozuje Středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Na místě bude řada stánků s nabídkou výrobků chráněných dílen, knížek s duchovní tematikou, svou práci na nich představí několik církevních organizací.

Pro občerstvení poutníků poslouží čajovna a další stánky s nápoji a potravinami, a to i v kvalitě bio a fairtrade. Bohatý program je připraven pro děti. Chystá se několik soutěží a her, čeká je i divadelní představení. Na podiu také vystoupí skupiny s lidovou, populární i duchovní hudbou.

Celá akce vyvrcholí Modlitbou za domov, ta se uskuteční v krabčickém evangelickém kostele za účasti nejvyšších představitelů církví v ČR. Tento pořad bude živě přenášen Českou televizí na programu ČT2.

V letošním roce je hlavním tématem Modlitby za domov "Být solí země". Je věnována lidem, pro něž domov nezačíná a nekončí za prahem vlastního obydlí. V pořadu budou otevřeny otázky vlastní odpovědnosti za prostředí, ve kterém žijeme, otázky významu duchovního života, duchovního vedení a podpory. Také proto Ekumenická rada navazuje novou spolupráci s Místními akčními skupinami, což jsou organizace fungující v regionech, jejichž členové se aktivně zasazují o rozvoj v dané oblasti. V rámci péče o prostředí, které je jejich domovem, se často starají například i o církevní památky. I proto bývají členy těchto skupin také křesťané z různých církví. Právě v Modlitbě za domov se mohou církve s těmito skupinami spojit a zároveň iniciovat budoucí spolupráci.

Bližší informace jsou na www.modlitbazadomov.cz.