Anežka: cesta k návratu svobody
po čtyřiceti letech útlaku

Před více než dvaceti lety dosáhla velká postava našich duchovních dějin, Anežka Česká, koruny svatosti a o pět dní poté, 17. listopadu 1989 zahájil policejní zásah proti studentské demonstraci na Národní třídě události „sametové revoluce“. Zdá se, jako by Anežčiny prosby v nebi „otevřely“ pro naši zemi cestu k návratu svobody po čtyřiceti letech útlaku.

Z bohoslužby v pražské katedrále 25. listopadu 1989 odcházelo velké množství lidí na slavnou manifestaci na Letenskou pláň moderovanou tehdejším disidentem P. Václavem Malým. Byla to první manifestace, kterou v přímém přenosu vysílala televize. 

Každá krize má v sobě kromě negativ 
i výzvu ke změně

Časový odstup více než dvaceti let od pádu železné opony nabízí také vhodnou příležitost k ohlédnutí zpět nejen pro společnost, ale i pro nás věřící. Každá krize, i ta dnešní, má v sobě vedle mnoha negativ i výzvu ke změně, k obratu k lepšímu.

Připomeňme si ale znovu odkaz přemyslovské princezny Anežky. Jsem přesvědčen, že k nám naléhavě promlouvá i přes propast několika staletí. Byla královskou dcerou a členkou mocného a vlivného rodu. Odmítla však výhody, které jí z této nepochybně i politicky vlivné pozice plynuly, a rozhodla se dobrovolně sestoupit z lesku a přepychu do „podhradí“ a zde sloužit potřebným. Není to obecná srozumitelná výzva a cesta ke společenské obnově?