Láska probouzí k životu.
Láska zbavuje strachu.
Láska činí dobrým.
Láska proměňuje.
Láska jedná.
Láska je.
Láska...

LÁSKA NEČINÍ ČLOVĚKA SLEPÝM

Láska zvyšuje vnímavost milujícího i milovaného člověka; zvyšuje jeho vnímavost a otevírá ho pro svět v jeho plnosti. Celý vesmír se pro něj stává širším a hlubším, září v paprscích hodnot, které vidí pouze milující a milovaný. Neboť jak známo, láska nedělá člověka slepým, nýbrž vidoucím - vnímavým pro to, čeho by si nikdy nepovšiml a vnímavým pro hodnoty.

LÁSKA NEMÁ STRACH PŘED KONFLIKTY

foto -IMa-Láska nemá strach před konflikty, protože konflikt přesahuje. I v konfliktu se ptá, co udělá tomu druhému skutečně dobře. Tím, že láska přesáhne tuto rovinu, nenechá se odradit ani negativními pocity a zůstává důsledně na cestě za správným řešením.

LÁSKA LÉČÍ ZÁVIST

Kdo se chce vyléčit ze závisti, nemůže s ní jen tak bezmyšlenkovitě bojovat. Nejprve ať v sobě hledá ta poranění v lásce, která se stala zdrojem závisti. Objev lásky, lidské i Boží, pak postupně v závistivci uspokojí tu nenasytnou touhu být milovaný, všímaný a doceněný. Objev lidské i Boží lásky způsobí, že si bude moci zamilovat vlastní život. A když bude milovat sebe, uvidí nejen svoje nedostatky, ale také všechny dary, jimiž ho stále znovu obdarovávají ti, kteří ho milují: Bůh i lidé.

Strach nemá v lásce místo.
Láska strach vyhání.
Bůh je láska.
(Bible 1 Jan 4)

(Zpracováno dle A. Grüna OSB,
J. Augustyna SJ,
Eliase Velly OFMConv.
a V. E. Frankla)