V krizových chvílích někdy rozum zklame 

Všichni jsme buď již učinili či jednou učiníme zkušenost, že se v určitých těžkých a krizových chvílích plných pochybností nedokážeme vzpamatovat, jestliže zůstaneme na úrovni rozumového uvažování. Může jít například o chvíle nemoci, vztahových problémů, ztráty práce, nebo o  okamžiky, kdy se znepokujeme kvůli budoucnosti.

Někdy se v těchto chvílích vnitřně dostáváme do naprosto bezvýchodné situace. A už náš rozum nedokáže rozlišit, jestli zvítězí důvody, které nás znepokojují, nebo ty, které nás uklidňují. Nedokážeme všechno správně předvídat a mít pod kontrolou.

Opora pro každou situaci

Pro člověka (nejen) v těžkých pomocí je dobré mít vytrvalý a blízký vztah k Božímu slovu, protože se jedná o hlavní zbraň života z víry. V Bibli vybízí Pavel křesťany, aby se odvážně a s důvěrou zhostili boje, který je neoddělitelnou součástí opravdového křesťanského života: „A tak hledejte svou sílu v Pánu, v jeho všemohoucnosti. Oblečte se do plné výzbroje Boží, abyste mohli čelit ďáblovým nástrahám“ (srov. Ef 6,10-11). Pavel o trochu dále popisuje jednotlivé části výzbroje, kterou se máme přiodít, „až bude zle“, protože „jen tak budete moci obstát“ (srov. Ef 6,13). A jako poslední, ale ne jako nepodstatné zmiňuje „meč Ducha, kterým je slovo Boží“ (srov. Ef 6,17).

Je pro nás tedy životně důležité, abychom se v našich zápasech mohli opřít o Písmo svaté. Papež Jan Pavel II. řekl, že „křesťan, který se nemodlí, je křesťanem v nebezpečí“, což se dá posunout i dále na: „křesťan, který pravidelně nečte Pásmo svaté, je křesťanem v nebezpečí.“

Přespříliš zmatku

V myslích dnešních lidí a ve vysílání sdělovacích prostředků je přespříliš zmatku a my sami jsme příliš slabí na to, abychom se mohli vzdát světla a síly, které můžeme čerpat v Bibli. V mnohých okamžicích našeho života se nám tak dobrotivá autorita Božího slova může stát odrazovým můstkem řešení naší situace a naší celkové spásy. V obdobích zkoušek se jediným způsobem, jak obstát, stává slovo Písma, o něž se budeme opírat, a ne naše myšlenky a úvahy v nichž se projevuje naše naprostá zranitelnost.

Sám Ježíš, když jej ďábel pokoušel na poušti, se opíral o Písmo, aby mu mohl odolat. Jestli se spokojíme jen s pouhým lidským rozumem a ohledy, Pokušitel nás jednoho dne překoná a přelstí. Jedině Boží slovo ho dokáže odzbrojit.

Bible se může zdát nezáživná, ale…

Nedopusťme, aby uplynul den, aniž bychom v něm nevěnovali několik minut rozjímání nad některým úryvkem Písma... Někdy se nám Písmo může zdát nezáživné a temné, ale pokud je věrně čteme v prostotě a v modlitbě, pronikne do naší hlubinné paměti, aniž bychom si to uvědomili. A v den, kdy to budeme potřebovat, v okamžiku protivenství, se nám vybaví některý verš a bude to přesně to slovo, kterého nám bude třeba, abychom nalezli ztracenou naději a pokoj.

„Člověk nežije pouze chlebem, ale vším, co vychází z Hospodinových úst“ (srov. Dt 8,3).