Kdy říci ano? Kdy říci ne? Co je a co není mé? Vůči komu a za co mám být zodpovědný? Jak poznám, kdy mě druzí využívají? Neschopnost vytyčit v určitých chvílích ve vztazích s určitými lidmi odpovídající hranice může mít velice ničivé následky. Jakákoli záměna nebo narušení hranic vedou k velkým problémům v nás samých a ve vztazích kolem nás.

Mnohé psychologické symptomy, jako například deprese, poruchy z úzkosti, poruchy výživy, závislosti, impulsivní poruchy, problémy s pocity viny, problémy s pocity studu, poruchy ze strachu, manželské problémy a potíže ve vztazích, mají své kořeny v konfliktech s hranicemi.

Hranice nás definují.
Hranice stanovují meze naší odpovědnosti.
Hranice stanovují meze naší svobody.
Hranice pomáhají udržovat dobré uvnitř a zlé venku.

Určují, kdo jsem a kdo nejsem. Hranice ukazuje, kde končím já a kde začíná někdo jiný, což ve mně upevňuje pocit vlastnictví. Když vím, co mám vlastnit a za co mám nést zodpovědnost, dává mi to svobodu. Když vím, kde začíná a končí můj pozemek, mám svobodu dělat si s ním, co se mi zlíbí. Přijetí zodpovědnosti za svůj život otevírá mnoho různých možností. Pokud však svůj život "nevlastním", moje rozhodnutí a volby začnou být velmi omezené.

Hranice nám pomáhají rozpoznat náš majetek, abychom se o něj mohli starat. Pomáhají nám "pilně střežit své srdce". Je třeba, abychom to, co nás sytí, uchovávali uvnitř a to, co nás zraňuje, nechávali venku. Stručně řečeno, hranice nám pomáhají udržovat to dobré uvnitř a to zlé venku.

Někdy máme to špatné uvnitř a to dobré venku. V takových případech je třeba, abychom byli schopni otevřít své hranice a to dobré pustit dovnitř, kdežto to zlé vykázat ven.

Se svolením zpracováno podle knihy:
Hranice
Kde jsou zdravé meze ve vztazích a v osobním životě?
(Dr. Henry Cloud, Dr. John Townsend)
Nakladatelství Návrat.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde.