Potlačování nevyřešených problémů
ztěžuje život

Každý z nás se snaží vypadat jako ten, kdo stojí nad svými problémy a dobře je zvládá. Snaží se zachovat dobrý dojem. Na tom není nic zlého. To, co zde vadí, je právě potlačování nevyřešených problémů, které nám pak ztěžují život. Neodpuštěné křivdy, urážky, ponížení a události, které zanechaly negativní stopy v našem životě, tedy všechna naše psychická zranění, patří právě do této kategorie.

Najít někoho
a vše 'vyklopit'

Co v této situaci dělat? Bible nám napovídá: „Nemyslete si, že jenom vy sami jste moudří“ (Řím 12,16). V takové situaci se vyplatí zamyslet se nad tím, ke komu máme důvěru. Z lidí, kterým důvěřujeme, pak vybrat toho, komu důvěřujeme nejvíce - kdo je pro nás přítelem a autoritou. Může to být manželka. Může to být kamarád. Může to být duchovní - kněz, zpovědník. Poté je třeba se rozhodnout k činu. Domluvit si s ním schůzku - pokud možno ne příliš formální, ale rozhodně takovou, kdy se může hovořit mezi čtyřma očima, beze svědků a nerušeně. Sejít se. Po úvodním 'zahřátí' se snažit mu 'vyklopit', co mě trápí.

Kdo je dobrým zpovědníkem - takovouto vrbou? Ten, kdo mě má opravdu rád a umí mi pozorně a tiše naslouchat. Člověk, u něhož mám jistotu, že to, co mu řeknu, spadne do studny. Tomu můžu „vyklopit“ i všechny své hněvivé i agresivní emoce. 

A co potom? Nebát se někdy event. vyhledat i odbornout pomoc nějakého psychoterapeuta.

Vložit pak svůj problém
do vyšších rukou

A vždy vedle přirozeného řešení, je dobré svůj problém vkládat do vyšších rukou.

První kroky na cestě odpuštění a udravování jsou tím nastartovány.