Žádný z nás nežije sám sobě
ani neumírá sám sobě.
(Bible, Řím 14,7)

Do vztahu nepatří
ani náznak násilí

Přátelství uzavíráme většinou spontánně. Ačkoliv můžeme, a dokonce máme přátele vyhledávat, nesmíme si takový vztah nijak plánovat. Stejně tak je nepřípustné zvolit si předem nějakého člověka a nutit ho k přátelství s námi proti jeho vůli. Jakýkoli takový pokus je od samého počátku odsouzen k neúspěchu. Při budování vztahu přátelství se nesmíme uchýlit ani k náznaku násilí. Manipulace se svobodou druhých vyvolává přesně opačný účinek - odtáhnou se od nás.

Nepřijetí sebe sama
připravuje o bezprostřednost

Přátelství vzniká a roste v ovzduší bezprostřednosti a svobody, bez křečovitosti. Mnozí z těch, kteří touží po přátelství, zůstávají věčně sami právě z toho důvodu, že jejich hledání přítele je poznamenáno přílišným neklidem a psychickým nátlakem. Čím větší úsilí při "hledání" přítele vyvinou, tím beznadějnější jsou plody jejich usilovných snah. Veliká emocionální nenasytnost plynoucí z nedostatečného přijetí vlastního života je vnitřně ochromuje a připravuje je o bezprostřednost. Ti, po jejichž přátelství touží, před nimi začnou utíkat, protože mají strach z manipulace a z ohrožení své svobody.

Hledání přátel a budování vztahu s nimi vyžaduje alespoň minimální dávku odpoutanosti od sebe a od svých potřeb. "Nenarodili jsme se (totiž) jenom sami pro sebe. Část naší existence požaduje vlast, další část naši přátelé," prohlašuje Cicero. Apoštol Pavel, který stavěl přátelství s Ježíšem na nejvyšší příčku žebříčku hodnot, vyznává: Žádný z nás nežije sám sobě ani neumírá sám sobě. Neboť žijeme-li, žijeme pro Pána, umíráme-li, umíráme pro Pána (Řím 14,7-8).

Věřit v přátelství

K navázání přátelství je nezbytné věřit v ně. Zmíněná víra se obvykle rodí už v prvních letech dětství. Pohádky a vyprávění pro děti jsou prosyceny vírou ve svět a v možnost vzniku přátelství. "V bájích bývá silný oporou slabému, dobrý prosťáček přemáhá silného zloducha a Boží stvoření - ptáci, zvěř, hadi a hmyz - se vracejí k přátelství s člověkem" (Maria Rodziewiczówna).

 

Se svolením zpracováno podle knihy:
O přátelství s Józefem Augustynem,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde