Houpačky nálad

Naše citová hnutí stále stoupají a klesají. Někdy zažijeme velké výkyvy nálad, od rozrušení po depresi, od radosti k bolesti, od vnitřní harmonie po vnitřní chaos. Nepatrná událost, něčí slovo, zklamání v práci - mnoho věcí v nás může spustit takovou houpačku nálad. Změny nálad většinou ovlivnit nemůžeme. Zdá se, že se nám spíše stávají, než abychom si je vytvářeli.

Je proto důležité vědět, že náš citový život není totožný s životem duchovním. Duchovní život je život Božího Ducha v nás. Když vnímáme citové posuny, musíme spojit svého ducha s duchem Božím a připomínat si, že to, co cítíme, nejsme my. Jsme a zůstáváme, ať už máme jakoukoli náladu, Božími milovanými dětmi.

Nálady můžeme překonat 

Jsme snad odsouzeni k tomu, abychom byli pasivními obětmi našich nálad? Musíme si říkat, že dnes se cítím skvěle nebo dnes se cítím hrozně? A musíme od druhých vyžadovat, aby se s našimi náladami vyrovnali? Ačkoliv je těžké zvládat své nálady, můžeme je postupně překonat tím, že povedeme věrný duchovní život. Pomůže nám to, abychom podle svých nálad nejednali. Možná se ráno nebudeme "cítit" ve své kůži, protože "pociťujeme", že život nestojí za nic, že nás nikdo nemá rád a že naše práce je hotová nuda. Ale ať už vstáváme v jakémkoli rozpoložení, věnujme malou chvilku čtení evangelia, pomodleme se slovy žalmů a poděkujme Bohu za nový den. Možná pak naše nálady ztratí nad námi svou moc.

Dynamika duchovního života

Náš citový a duchovní život má rozdílnou dynamiku. Vrtkavost citových pohnutek závisí velkým dílem na naší minulosti nebo na současném prostředí. Jsme šťastní, smutní, rozhněvaní, unudění, rozrušení, depresivní, milující, ustaraní, nenávistní nebo mstiví kvůli tomu, co se nám přihodilo v minulosti nebo právě teď. Zvraty našeho duchovního života závisejí na naší věrnosti, vytrvalosti, trpělivosti a poslušnosti - to znamená na našem pozorném sledování Ducha Božího v nás. Bez toho se náš duchovní život nakonec podřídí jakoby větrem hnaným vlnám našich citů.